Няма опасност от зарази в бежанските центрове

19

Има система, по която още при пристигането у нас мигрантите се проверяват за специфични болести. Това заяви пред БНТ държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той успокои, че в бежанските центрове в България няма опасност от възникване на заразни болести. До момента такива заболявания не са установени.

Припомняме, че от вчера мигрантите в лагера в Харманли нямат право да излизат. Забраната ще важи, докато всички чужденци не бъдат прегледани от специалисти за евентуални заразни заболявания. До ограничението се стигна след обществено недоволство и протести от страна на жителите на града. Хората са притеснени, че сред бежанците върлуват заразни заболявания като краста и кожна лайшманиоза.

Екип на ВМА вече е извърши прегледи и не установи масова зараза. До края на седмицата в центъра ще влязат и изпратени от здравния министър в оставка Петър Москов медици.

Д-р Кунчев обясни, че са въвели набори от 5 изследвания за заразни болести, за които са подготвени. Причината е, че бежанците може да ги носят от страните, от които идват. Ангел Кунчев подчерта, че са се справяли с такива болести и посочи като пример маларията.

Той е категоричен, че няма опасност в центъра в Харманли и допълни, че на пребиваващите там ще се правят още изследвания.

Държавният здравен инспектор обясни, че трябва да се проследи процесът по оздравяване от болестите, с които са се сблъскали. Имало случаи, в които лекарствата не са приемани на време.