До 10 години ще заработи система за предсказване на земетресения

19

До десет години е възможно да бъдат предсказвани земетресения, каза в интервю за БТА доц. Масаши Камогава от департамента по физика на университета Токио Гакугей.

Японският учен е част от екип, работещ върху система за ранно предупреждение за земетресения, и участва в проведената наскоро в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ IV Световна среща на Международната организация University Space Engineering Consortium (UNISEC).

Доц. Камогава посочи, че практическото прилагане на новата система е огромна тема, защото в Япония поне 100 години се правят всякакви изследвания за предсказване на земетресения и още никой не е успял напълно.

„Наистина се надявам, че до 10 години ще можем да направим цялата необходима подготовка на системата, за да може тя да бъде въведена“, каза специалистът.

Системата изследва предварителни сигнали за земетресения

Камогава разказа, че в Япония разработват система за изследване на т.нар. прекурсори или предварителни сигнали за земетресенията. По думите му те могат да позволят да се направи прогноза в рамките на кратък период кога, къде и колко силно земетресение ще се случи.

Ученият обясни, че един от традиционните прекурсори е температурата на подземните води. Новото, което ние предлагаме, са изследвания на промените в йоносферата на Земята, разкри доц. Камогава. Понякога става така, че преди земетресения електронната плътност в атмосферата се увеличава и учените измерват именно нея, допълни той.
„В досегашните ни изследвания сме наблюдавали повишение на електронната плътност до четири часа преди земетресение. Системата позволява да се наблюдават тези аномалии дори и при земетресения, които се случват дълбоко под дъното на океаните. Освен това се следят и подземните електрически токове и излъчването на електромагнитни вълни от епицентъра на земетресението“, каза японският учен.

Камогава посочи, че до този момент учените не са стигнали дотам, че да определят възможната сила /магнитуд/ на очакваното земетресение, но с натрупаните статистически данни с времето вероятно и това ще може да се направи. Засега нямаме предсказани земетресения, все още изследваме как този вид прекурсори са се проявили вече след възникване на определени земетресения, отбеляза той.

Технологията не е скъпа и може да се приложи навсякъде

Разработваната технология би могла да се използва навсякъде, защото тя не е супер скъпа, каза още Камогава. По думите му тя е достъпна и може да се интегрира в традиционните системи за ранно предупреждение. Ако трябва да се направи верификация на явлението и проследяване в световен мащаб, е по-добре да има спътник, който прави тези изследвания, смята ученият. Според него за практически цели е възможно системата да бъде базирана на земята и постоянно да си прави измерванията.

Системата може да се прилага и за предупреждения за цунами

Системата може да бъде прилагана и за предупреждения за цунами, каза още специалистът. Той обясни, че при цунами ефектът в йоносферата е обратен – при образуване на цунами се намалява електронната плътност на йоносферата. Това е индикация, че започва цунами, обясни Камогава.

Все още системата ни за цунами е в процес на разработване и може би след около две години тя също ще влезе в употреба, каза Камогава. Той допълни, че при разработката за цунами се използват данни от целия свят. Имаме данни от районите около Чили, Перу и Индонезия – те имат разработени действащи системи за измерване и обработка на данни, уточни ученият.

Източник: БТА