Нова Зеландия откри тунел за пингвини (ВИДЕО)

79

Животът на най-малките пингвини в Нова Зеландия стана малко по-безопасен. Оамару-Харбър е дом на колонии от малки пингвини корора или малки сини пингвини (Eudyptula minor) от началото на 90-те години, когато те се заселват в изоставена кариера, разказва CNN, цитирана от nauka.offnews.bg.

Тези малки птици, които израстват само до 30 см, пресичат един и същи път по протежение на крайбрежието на града всеки ден, отправяйки се към морето с първите лъчи на слънцето и обратно през оживената улица по здрач.

През целия им път ги дебнат опасности като коли, кучета и любопитни хора. Въпреки опитите да се отклонят птиците по безопасен маршрут, пингвините остават верни на навиците си.

Освен автомобилният трафик проблем са и любопитните минувачи и туристите.

За защита на птиците и намаляване на задръстванията властите в Оамару-Харбър решават да построят 24-метров подземен тунел, първият в Нова Зеландия.

Строителството започва в края на септември и на 3 ноември пингвинския подлез е готов. В тунела има осветление и са инсталирани камери, които позволяват на хората да наблюдават птиците, без да ги тревожат.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=mrD0wqXMgJs