Напусна ни Ленард Коен

72

С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на поета, композитора и твореца Леонард Коен, написа неговият агент във Фейсбук, предадоха световните агенции и БТА.

Загубихме един от най-уважаваните и плодотворни визионери в света на музиката, се казва в изявлението.

Коен живееше Лос Анджелис и по-късно днес ще има мемориална служба там.

Роден на 21 септември 1934 г. в семейството на заможни евреи в Монреал, Коен композира едни от песните, превърнали се в най-омагьосващите химни на последните десетилетия.

Няколко поколения пееха и танцуваха на музиката на най-известните му композиции – „Suzanne“ или „So long Marianne“.

Първият албум на Коен включва именно тези две песни и излиза през 1967 г. Две години по-късно излиза вторият му албум, повлиян от кънтрито. В него е включено едно от най-успешните му парчета „Bird on The Wire“. Много известни изпълнители като Джо Кокър и Джони Кеш направиха нейни кавъри.

Музиката на Леонард Което беше несравнима, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо по повод кончината на Коен.

Всички знамена в Монреал днес са свалени наполовина заради кончината на Коен, обяви кметът на града Денис Кодер и изрази съжаление, че светът губи един музикален титан.

Певицата Бет Мидлър написа в Туитър, че си е отишъл още един магически глас. Джъстин Тимбърлейк нарече Коен несравнима душа. Актьорът Ръсел Кроу благодари на Коен за всички спокойни нощи, за размислите, за перспективите и за истината, пропити в песните му.

Коен беше един от най-влиятелните творци в музиката, появили се през 60-те години на миналия век, редом с нобеловия лауреат за литература Боб Дилън и канадския музикант Джони Мичъл.

Преди да започне активна музикална кариера Коен е живял на гръцкия остров Идра, където е публикувал стихосбирка и два романа. Той се премества в Ню Йорк през 1966 г., за да се отдаде на музиката.

През 1995 г. прекратява музикалната си кариера и става будистки монах. Приема името Джикан, което означава тишина.

Следващите шест години не издава албуми.

През 2005 г. се оказва, че негов дългогодишен мениджър го е обрал с 5 милиона долара, които откраднал от пенсионния му фонд. Тогава Коен се връща в музиката и прави епично турне от 2008 г. до 2013 г., по време на което изпълнява 387 песни.

На 21 септември Коен издаде нов албум, озаглавен „You Want it Darker“. В него той задава въпроси за човешката природа и за всемогъщия бог. Албумът е пропит и от мисълта за смъртта.