Вижте темите, които обсъдиха в решаващия дебат двамата кандидат-президенти

20

Двамата кандидати за президент на България – издигната от ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепеният от БСП ген. Румен Радев, се срещнаха в решаващ дебат по БНТ три дни преди втория тур на президентските избори.

Докато от поведението на генерала лъхаше спокойствие и увереност, то Цачева трудно успяваше да скрие емоциите си, предаде economic.bg

На въпрос разочарование или надежда донесоха 27-те години от началото на прехода, ген. Радев заяви, че у хората се усеща чувството на безпътица, чувство на отчаяние в не малка част от българите и че комунизмът не може да се използва като оправдание на всички наши неуспехи. Цецка Цачева заяви, че падането на тоталитарния социалистически режим е дало възможност на демокрацията, върховенството на закона, свобода на движение на хора, капитали и стоки. Според нея изминалите 27 години са донесли надежда, ентусиазъм и подем, а България се е върнала отново в Европа.

Външна политика

По темата външна политика двамата коментираха избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ като Цачева заяви, че това е изборът на Америка и следва да се съобразим с този избор. Ако тя бъде избрана за президент, ще работи с президента Тръмп, но тепърва предстои да видим дали това е за добро или не, като се обоснова, че Тръмп е ново лице за политиката на света.

Радев отчете, че политиката на Тръмп ще повлияе на отношенията с Китай, Русия и НАТО. „Ние имаме традиционно добри стратегически отношения с САЩ и смятам, че смяната на едната личност няма да повлияе неблагоприятно на нашите отношения“, заяви Радев. Той подчерта, че сътрудничеството на България със САЩ в сферата на отбраната трябва да продължи.

Двамата кандидат-президенти коментираха и най-спорната тема у нас – Русия и отношенията на страната ни с нея. Цачева категорично обясни, че би заявила на Путин, че България води прагматична и настояваща националния си интерес политика. „Също така би го поканила, за да види нашите курорти и културното наследство, което е свързано с тесните връзки на народите ни“, каза Цачева и обеща и да го заведе на „Панорамата“ в Плевен.

Радев постави отношенията ни с Русия на ясна прагматична основа – „условия, при които да си върнем пазарите“, което ще е пречупено през санкциите към Русия.

Той поиска да разбере какви са зависимостите на Цачева от Турция и поясни, че основната причина да пита е превесът на гласове в полза на ГЕРБ именно в Турция. Цецка Цачева отговори категорично, че няма никакви зависимости. „Аз съм една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове, не участвам и не знам да съм разследвана в корупционни сделки, за връзки с други държави и посолства“, каза тя.

„Вярно е, че определени политически сили заявиха подкрепа за мен без да им е търсена“, поясни Цачева като визира заявената категорична подкрепа от страна на Лютви Местан. Не е тайна, че бившият председател на ДПС е в близки отношения с турския президент Ердоган. Цачева обясни още, че в смесените райони на България гласуването не може да отдели кои са турци и кои не, и че ГЕРБ не дели избирателите си.

По темата дали Турция е готова да стане част от Европейския съюз Радев бе категоричен, че не е готова, понеже има проблем в частта с условията, свързани с човешките права. Тя не е изпълнила тези 5 точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисията с ЕС за безвизови пътувания. Цецка Цачева коментира, че Турция все повече се отдалечава от заявения си европейски приоритет. „ЕС има много ясна политика, в която има конкретни критерии към всяка държава. Само при изпълнение на всички критерии може да отпаднат визите за Турция“, отбеляза тя.

За политиката на България спрямо бежанците

Цецка Цачева заяви, че е немислимо проблемът с бежанците и справянето с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност. Правителството полага максимални усилия, които са според възможностите ни, добави тя. Радев я репликира с това, че усилията са големи едва през последните няколко месеца. През останалото време България не е успяла да завърши нашите съоръжения и оградата е поскъпнала 4 пъти, при по-лесен терен с по-ниско качество и защитност.

Радев заяви, че трябва да имаме ясна политика за бежанците – преграждане на границата, усилване на гранична полиция, пресичане на каналджийството. Готовност на българската армия за вземане на границата в случай на ескалация на тази криза. Радев уточни, че трябва да подготвим армията – да има логистична подготовка при кризисни ситуации.

Помолени да кажат как биха реагирали при кризисна ситуация на границата. Радев заяви, че първо ще свика Консултативен съвет по национална сигурност, но Цачева разясни, че няма да има време за свикване на Консултативен съвет, защото решенията му не са съвещателни. Нейната реакция ще бъде бързо и категорично да се действа от гранична полиция, службите и новата европейската гранична брегова охрана.

Относно армията и бюджетът й

„По-високият“ бюджет на армията е илюзионен. Това каза Радев във връзка с бюджета на армията. По думите му той е за осигурителни вноски. Ген. Радев обясни, че по негово време бюджетът по предложение на Министерство на отбраната е бил орязан повече с една четвърт. Според него оттам са започнали големите проблеми на българската армия.

„Президентът Плевнелиев опита, свика КСНС настоя, но премиерът каза, който е обещал да си го изпълнява“, каза ген. Радев и посочи, че проблемът е, много сериозен с възможностите на българската армия и състоянието на въоръжените сили. Според него това с изтребителя е прекрасно, както и със закупуването на двата многоцелеви патрулни кораби.

„Проблемите са в ежедневието. Хората напускат, те са демотивирани, обезверени, необорудвани. Не могат да водят нормална подготовка. Тук трябва президентът да има много ясни позиции как да запази боеспособността на въоръжените ни сили“, коментира той. Според него нормативната база в момента е разхвърлян двор.“ После гражданският контрол се превърна в гражданско управление. Трябва да се върне военната експертиза“, заяви ген. Румен Радев и посочи, че липсата й позволява безхаберен некомпетентен министър да управлява.

По отношение на това защо се е кандидатирал за президент, а не е останал да се бори за модернизацията въоръжените сили, ген. Радев заяви, че за отстояването на националния интерес на България има две възможности – да се примириш или да се бориш на друго ниво. Цачева изрази позиция, че това са възможностите на държавата. Тя наблегна и тезата, че няма пари за сухопътната войска, при модернизирането на другите сектори от армията.

„Безспорно повече от 25 години не са инвестирани достатъчно средства в обновяването и модернизирането на българската армия. Бюджетът за настоящата 2016 е 1, 35 % от общия бюджет на България. За 2017 се предлага повече това е 1,63 %“, каза Цачева и посочи, че това е при поет ангажимент той да стигне до 2 %.

По думите й това ще бъде постигнато. Тя обяви ,че я тревожи друг момент и разказа ,че в срещите по време на кампанията чувства тревогата ,която има сред служителите. , Според нея обновяването на сухопътните сили трябва да върви успоредно с ВВС и ВМС. Ген. Радев й напомни, че е била председател на Народното събрание и защо не е поставила този въпрос, а Цачева отговори, че разликата между нея и него е, че когато не може да убеди колегите си от мнозинството, не напуска, а остава и продължава.

Как президентът може да сплоти нацията

Според ген. Румен Радев президентът трябва да търси консенсус и да изслушва. Но, за да имаме обединение трябва да имаме цел. Президентът трябва да формулира тези цели в дебат, диалог, целите които формират нацията, каза Радев. „Българската национална цел това е в нашата държава всеки български граждани да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, на един спокоен сигурен живот, на стандарт и качество на живот, в една среда с ясно българско развитие“, каза ген. Радев.

Цецка Цачева заяви, че по отношение на това, че нацията е разделена е неприемливо от избори на избори да се започва отначало, да не се зачита това, което е постигнато при предходно управление. „Трябва да преодолеем този дефект на доверието и това се постига с изготвянето на национална доктрина“, каза Цачева. По думите й президентът трябва да започне дебат с гражданите, организациите, с политическите партии за изготвянето на такава доктрина. „Аз искам да видя образована, богата, просперираща бъргарска нация, която да живее с уважение в различните вероизповедания, без значение къде живеят, да забравим този език на омразата, защото всички ние сме част от единната българска нация и такава трябва да останем, и да я завещаем на нашите деца“, каза Цачева..

Към своя край дебатът между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепеният от БСП ген. Румен Радев стана много емоционален. Цачева показа силна емоция заради случаите, в които е спрягана като лява кандидатура. Тя си спомни за времето след 10 ноември 1989 г., когато е разбрала истината за дядо си. „Да нарекат мен ляв кандидат при семейната ми история, при смъртната присъда на дядо ми през 1952 г., за това трябва да ми се извинят“, през сълзи обясни Цачева. Престъпих думата, която съм дала на смъртния одър на баща си да не разказвам историята за дядо ми Иван Цачев, посочи тя.

„С всичко мога да се съглася в тази кампания – не ме харесват, не съм красива, разследваха дипломата ми, но да ме нарекат мен лява, ляв кандидат, беше толкова разтърсващо за мен“, каза Цачева и със сълзи на очи поиска извинение и прошка от баща си. Толкова години го тая, малко хора около мен го знаят, но ситуацията е такава, че ние трябва да спрем с тези разделителни линии, допълни Цачева. Ген. Румен Радев изказа съболезнованията си на Цецка Цачева.

За вицепрезидентите

„Човек с ценен опит в медиите и международната политика“ – така описа вицето си Илияна Йотова ген. Румен Радев. „Добряк, верен, офицер, патриот“, определи Цачева подгласника си вицеадмирал Пламен Манушев. И двамата обещаха, че ще работят за антимонополни мерки.

Казусът АЕЦ „Белене“

„Има вариант поради ниската цена да се търси вариант да бъдат продадени двата реактора, но не бих искала те да бъдат нарязани на скрап“, каза Цачева. „Не можем да разглеждаме АЕЦ „Белене“ изолирано. Ясно е, че 5-и и 6-и реактор имат удължаване въглищни ресурси – максимум 50 г. Да, трябва да строим нови мощности. Как – ще го решат експертите“, каза Радев. Цачева и Радев уважиха категорично волята на българските граждани, изразена в референдума.

Каузи

Ген. Румен Радев: Силна, сигурна и просперираща България.

Цецка Цачева – единството на българската нация, толкова богата като корени и духовност.