Победата на Тръмп предизвика ожесточени протести, има ранени (ВИДЕО)

36

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ доведе до вълна от протести. По време демонстрациите в Сиатъл мъж стреля и рани 5 човека, от които един е в критично състояние

Хиляди американци излязоха по улиците на редица градове, за да протестират срещу новия президент. Демонстрации имаше по улиците на Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон.

Хората скандираха „Не е моят президент” – фраза, която стана популярен хаштаг в социалната мрежа „Туитър”.

Няколко хиляди души преминаха по Шесто авеню в Ню Йорк и демонстрираха пред „Тръмп Тауър”, където е бизнес централата на новоизбрания президент.

„Ето как изглежда демокрацията”, скандираха в Чикаго. В северозападния град Сиатъл демонстрантите искаха „Солидарност!” и призоваха: „Станете и отвърнете на удара”.

Протестът там беше окървавен от стрелба. „Стрелецът е тръгнал да се отдалечава от тълпата, след което се е обърнал и е започнал да стреля напосоки”, съобщиха от сиатълската полиция.

Засега не е ясно дали стрелбата има връзка със самата демонстрация или се касае за личен спор.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп предизвика гнева и недоволството на много социални групи в САЩ, включително имигрантите, мюсюлманите, латиноамериканците, афроамериканците и жените.

Източник: БТА