Как да се погрижим за правилното съхранение на летните гуми? (СНИМКА)

139
Повечето от нас вече смениха летните гуми със зимни, а на останалите им предстои това в най-скоро време. Знаете ли обаче как правилно да съхранявате летните гуми? Сега ще ви покажем някои от основните правила за съхранение на гумите, когато те не са на автомобила.

За да могат вашите гуми да имат по-продължителен живот, експертите съветват да се спазват някои основни положения, защото гумите се влияят от много фактори, в това число влажност на въздуха, температура и положение, пише fakti.bg. Последното зависи от това дали гумите са на джанти или не са.

Сменили сте гумите. Какво следва?

За начало изчистете летните гуми от кал и прах, като това е препоръчително да се прави с чиста вода. Намазването им с най-различни препарати е нежелателно. Просто е необходимо да ги увиете в найлонови чували, каквито лесно можете да намерите при всеки гумаджия.

Къде да ги съхранявате?

Най-добре това да става в сухо помещение, в което няма пряка слънчева светлина. Идеалният вариант е в това помещение температурата винаги да е положителна. Още нещо, което е силно препоръчително е да не оставяте гумите на земя или пясък. Най-добре е да имате импровизиран дървен под.

Как да ги съхранявате?

Тук нещата зависят от това дали вашите летни гуми са на джанти или не са. Ако гумите са на джанти, то те не трябва да стоят изправени. Можете да ги окачите на куки за джантите или пък ако нямате такива, да ги наредите в хоризонтално положение. Добре е и да намалите налягането, но в никакъв случай до нула.

Ако гумите ви са без джанти, то процедурите са точно наопаки. В този случай трябва да ги подредите една до друга във вертикално положение, като в никакъв случай не трябва да ги окачвате на куки. Хоризонталното им подреждане една върху друга също не е желателно, защото има опасност от деформиране.

letnigumi