Продават деца в Северозападна България! Каква е схемата?

46

Деца за продан! Колко се плаща, за да станеш приемен родител? И така приемната грижа за деца от домове става бизнес? Разкритията са на Нова телевизия от най-бедния район у нас – Северозападният. В Северозападна България е тихо. Хората са дефицит, работа няма, от надеждата също не е останало много. В село Крива бара, Монтанско, обаче намерили изход от кризата: приемната грижа. Принципът е прост. Караш курс за приемен родител и ако имаш късмет държавата настанява в дома ти дете в риск. Грижиш се за него и получаваш заплата. Поне 600 лева – цяло състояние в най-бедния край на България. Шансът за дете и постоянен доход, зависи от Иванка Каменова – доскоро шеф на отдел за закрила на детето, сега – социален работник.

Висшият интерес на децата обаче си има цена. „Тя казва, че домовете не си дават децата, защото като ги закриват, все едно няма откъде да се препитават институциите. Тя все едно си ти казва – тя ще ми прави услуга, но и аз трябва да й направя услуга. Услуга за услуга. Трябва да й дадем каквото й е необходимо, за да ми помогне. 300 лева ми е поискала. Дадох й ги, нямах друг шанс, нямах друг избор”, разказа пред Марина Цекова и Нова телевизия приемният родител Будинка Ангелова. Будинка Ангелова И така първото момиче попада в дома й. Билогичната майка на детето обаче решава да си го върне. И Будинка остава сама. Скоро социалната служителка й предлага друго момиче. Дни по-късно по същия начин получава шанс и за трето. Иванка Каменова живее в Крива бара. Там настанява 14 деца и превръща малкото населено място в своеобразен рекордьор. В нито едно друго село от областта няма толкова настанени деца. Няма толкова деца и в целите общини Берковица, Бойчиновци, Вълчедръм, Вършец, Георги-Дамяново, Медковец, Чипровци и Якимово. Повече са децата единствено в градовете Лом и Монтана.

Населението там обаче е с няколко десетки хиляди отгоре. Приемните родители в крива бара също са в пъти повече от средното за областта. Не смеят да говорят. За детския труд и за приемната грижа като бизнес свидетелства и Александра. Сега е на 20. На 16 напуска собствените си родителите заради побой. Две години и половина прекарва в приемно семейство. Връщаме се в къщата на Будинка. Днес тя е празна. А от децата са останали само спомени. Причината – отново пари, поискани отново от Иванка Каменова. Скоро след отказа първото дете е изведено от дома й. Три месеца по-късно и второто. Междувременно Будинка вече е завела дело, за да си върне правата на приемен родител. Иска си децата и хляба.