МВР със седемдневен ултиматум към Бъчварова, плаши с национален протест

46

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) постави седемдневен ултиматум на политическото ръководство на МВР, за да предприеме действия за решаване на редица проблеми. Слез изтичането на срока, федерацията планира да насрочи национален протест, пише News.bg.

В писмо до медиите МВР синдикатът подчертава, че служителите на реда и пожарникарите продължават да полагат извънреден труд, който не им се заплаща. На практика МВР отнема правото на служителите да имат платен годишен отпуск, недоволстват от синдикалната федерация.

Синдикалистите с „огромно възмущение“ отбелязват нежеланието на ръководството на силовото министерство да се съобрази с решения на висшите ни съдилища. За това свидетелствала безкрайната мудност за предприемане на стъпки към привеждане на нормативната уредба с съответствие с тези решения. Това обаче можело да бъде и крещяща некомпетентност, подчертават от федерацията.

В писмото се изтъква, че в продължение на над година и половина родните полицаи и пожарникари са подложени на унизително отношение от служители и директори на Дирекция „Планиране и управление на бюджета“ и Дирекция „Правно-нормативна дейност“ , които са под прякото ръководство на политическия кабинет в МВР. Полагането на безплатен извънреден труд продължавало, въпреки многократното поставяне на проблема и решенията на две инстанции – на Върховния административен съд и тълкувателното решение Върховния касационен съд.

От Синдикалната федерация са категорични, че посрещат с абсолютно неразбиране проекта за Бюджет 2017 г., който не предвиждал никакво реално увеличение на средствата за МВР. Синдикалистите прогнозират, че с така предложения бюджет материално-техническото изоставане на МВР от реалностите и проблемите ще се задълбочи. Те съзират очевиден дисбаланс в полза на военното министерство при финансирането на сектор „Сигурност“. По този начин служителите се поставяли състояние да не могат да изпълняват задълженията си с оглед на новите предизвикателства, пред които са изправени.

Синдикална федерация на служителите в МВР намира за крайно належащо приемането на програма за поетапно увеличаване на заплатите на служителите. Настояват за поне 20 % увеличение на бюджета на МВР по отношение на реалното финансиране на министерството за текущата година.

Повече от 9 месеца федерацията чакала да бъдат възстановени над 170 000 лв., неправомерно удържани от възнаграждението на 2501 гранични полицаи.

Синдикалистите са категорични, че няма да търпят повече създалата се ситуация с осигуряването на униформено облекло. Според тях това представлява грубо нарушение на вменени със закон задължения на силовото министерство към служителите.

От федерацията смятат, че е безпредметно да поемат допълнителна инициатива като официално предложат започване на формални преговори по проблемите. Все пак ако МВР шефът Румяна Бъчварова реши да инициира подобни преговори, от синдикалната федерация очакват тя лично да участва. Настояват също преговорите да приключат в предварително посочени срокове.