„Злото от Алепо“ удари лагера в Харманли! (СНИМКИ 18+)

98

В регистрационно- приемателния център в Харманли има тропическа болест, която не е позната у нас. Става въпрос за кожна лайшманиоза, известна като „тропическа язва“, „Алепска пъпка“, „Бяла проказа“. Наричат я още „Злото от Алепо“. Това твърди журналистът Светлана Николова, която е и общински съветник в Харманли, пише „Блиц“.

Тя е направила собствено разследване, след като не получила отговор от ДАБ и здравните власти има ли болни в лагера. Нещо от което са обезпокоени жителите на града.

harmanli2
Снимки: Блиц

Въоръжена с апарат, журналистката за по-малко от 30 минути спира 16 души, излизащи от лагера с странни рани по ръцете и краката.

harmanli3

„Веднага след това изпратих снимките на известен специалист, светило по паразитни и тропически заболявания в България, който ме информира, че това е кожна лайшманиоза. В България досега се среща само висцералната форма на заболяването, кожната е непозната”, обяснява в разследването си Ангелова.

harmanli4

„Всички мигранти, с които разговарях вчера, споделиха, че хората с рани и кожни заболявания са изключително много в центъра”, пише още тя.

Директорът на лагера Димитър Захариев отказа коментар и насочи въпросите към пресцентъра на ДАБ.