Доналд Тръмп е на крачка от победата в битката за Белия дом

29

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп води с 244 електорални гласа пред опонентката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, която събира до момента 215 гласа, съобщи Франс прес, цитирани от БТВ.

По последни данни той печели и в ключовия щат Пенсилвания, който му носи още 20 електорални гласа. Ако това се потвърди, му остават само още 6 електорални гласа до победата.

Всеки момент се очакват и първите коментари от щаба на Клинтън.

Доналд Тръмп постигна жизненоважни победи на президентските избори над Хилари Клинтън във Флорида, Охайо, Северна Каролина, Джорджия, Айова и Уисконсин, демонстрирайки впечатляваща сила в три от най-оспорваните колебаещи се щати в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Необходимият брой гласове, които трябва да събере кандидатът, за да стане президент, са 270.

Клинтън спечели в Калифорния, Вирджиния, Колорадо, Невада. Нейният предизборен щаб очакваше лесни победи там, но те все пак се оказаха от голямо значение в момент, когато опонентът й от Републиканската партия пожъна успехи в други щати.

За нея са гласували също в щатите Масачузетс, Роуд Айлънд, Ню Джърси, Делауер, Мериленд, Вашингтон, окръг Колумбия, Кънектикът, Илинойс, Ню Йорк и Върмонт, който е бастион на бившия й опонент за номинацията на демократите Бърни Сандърс.

В щаба на Тръмп привържениците му реагират бурно на всеки спечелен щат.

Той печели по-голямата част от т. нар. колебаещи се щати. Това са местата, които обикновено гарантират победата в президентската надпревара.

В щаба на Клинтън обаче настроението никак не е приповдигнато.

Чакат се резултатите от Минесота и Мичиган.

Разочарованието за кандидата на демократите дойде от щатите Флорида и Уисконсин, където се очакваше тя да спечели, но претърпя загуба.

Резултатите показват, че Републиканската партия ще държи контрола и в Сената, и в Камарата на представителите и така се очаква Доналд Тръмп да има пълната власт в държавата.

Кой подкрепя Тръмп и Клинтън?

Доналд Тръмп печели повечето бели гласоподаватели, а Хилари Клинтън е получила подкрепата на цветнокожите избиратели, показват екзитполовете, проведени от института „Едисън Рисърч” за американските национални медии.

Подкрепата за Тръмп е най-силна сред белите избиратели без висше образование. Близо две трети от тях са гласували за него. Белите висшисти са дали приблизително равна подкрепа за Клинтън и за Тръмп.

Републиканецът печели както при белите мъже, така и при белите жени, но с голям превес при мъжете. Най-голяма подкрепа Клинтън е получила от афроамериканците – 9 от всеки 10 са гласували за нея. Нея са предпочели също три четвърти от испаноезичните и американците от азиатски произход.