Рязка промяна на времето: Оранжев код за валежи и бурен вятър в 20 области

40

Оранжев код е обявен за 8 ноември в 20 области на Западна и Централна България за днес. В 10 области заради интензивни валежи от дъжд и силен вятър и в още 10 области само заради бурен вятър. Предупреждението за обилни валежи, придружени от силен вятър, е в сила за обласитте Видинска, Монтанска, Врачанска, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Смолянска и Пазарджишка. През деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с, съобщава novini.bg.

Ще има валежи от дъжд и на места количествата ще са между 20 и 30 л/кв.м., в планинските райони на Благоевградска област и до 40 л/кв.м. В 10 области е обявен оранжев код за бурен вятър. Областите са Ловешка, Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска и Ямболска. И в тези области през деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с. За осем области на Североизточна и Северна България е обявен жълт код заради силния вятър. Това са областите Плевенска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка и Варненска. В тези области южният вятър ще се усили със средна скорост 8-13 м/с и пориви около 20-25 м/с. Около и след обяд с усилване на вятъра от юг-югозапад се очакват за Варненска области по крайбрежието на морето 14-17 м/сек, пориви 20 м/сек. На север от нос Калиакра вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала. Времето ще се задържи топло, с максимални температури между 21 и 26 градуса.

В северозападните райони вятърът ще е от запад и там максималните ще са по-ниски около 12-13 градуса. Валежите ще продължат и през нощта срещу сряда, а вятърът в повечето райони ще отслабне. Над планините времето ще е екстремно. Вятърът ще е бурен, по върховете и ураганен от югозапад, вечерта ще отслабне. На много места ще вали дъжд, интензивен в масивите от Югозападна България. На места ще има и гръмотевична дейност. Ще бъде топло с максимална температура на височина 1200 метра около 17 градуса, на 2000 метра около 11 градуса. По Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна вечерта. През нощта срещу сряда ще започне да вали дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са около 22-24 градуса.