Кошмарна прогноза: Средиземноморието може да се превърне в пустиня?

84

Южна Испания може скоро да заприлича на Сахара, ако глобалното затопляне не бъде ограничено до 1.5°C. Това гласи заключението на едно ново изследване, публикувано в списание Science.

Според анализа, ако емисиите на газове продължават да се увеличават и глобалното затопляне достигне 2°C, опустяването може да завземе зони около Средиземноморието още в края на този век, променяйки екосистемата по начин, който не е познат от 10 000 насам. Учените са изследвали поленови ядра от седименти по време на Холоцена – геоложка епоха, която е започнала преди повече от 10 000 години, пише profit.bg.

След това са сравнили информацията от миналото с предсказвания за бъдещия климат и вегетацията в условията на различни климатични промени. Затопляне над 2°C може да провокира увеличаване на пустинните зони в Южна Европа, Северна Африка и Средния Изток. Огромно количество гори ще бъдат заменени от храсталаци и шубраци.

Средиземноморският регион вече се затопля с изключително бърза скорост, отколкото останалата част от света. От 1880 г., когато започва проследяването на климатичните промени, средно температурата на повърхността на Земята и океаните се е повишила с 0.85°C. В Средиземноморието показателят сочи 1.3°C. Основният апел на учените е затоплянето да бъде ограничено до не повече от 1.5°C. За целта трябва да бъдат намалени емисиите на парникови газове и то бързо. Този процес трябва да започне още сега, а не през 2020 г. А емисиите трябва да достигат 0 до 2050 г., а не до края на века.