Какви опасности крият енергоспестяващите крушки?

49

Въпреки това малко хора знаят, че въпросните „помощници“ са изключително вредни за здравето ни. Факт е, че те са устроени доста странно: основната вреда от енергоспестяващите крушки е, че те генерират с помощта на специалното вещество – луминофор. Той обикновено се прилага към вътрешните стени на тръбите, съобщава блиц.

Често тези светлинни източници са във формата на тръба или извита тръба. Вътре икономичните крушки са пълни с живачни пари и инертен газ – аргон. Под влияние на електроенергията живачните пари започват да излъчват ултравиолетови лъчи, които, от своя страна, стимулират луминофора да излъчва светлина.

Устройството на енергоспестяващите електрически крушки внимателно е изучено от немския професор, ръководител на отдел на болница в Берлин Дитер Кунц. Той провел поредица от изследвания и като резултат стигнал до заключението, че студената светлина, излъчвана от тези светлинни източници, причинява различни нарушения на съня.

Също така професорът счита, че икономичните крушки имат неблагоприятно въздействие върху цялото тяло, „често тяхната употреба може да доведе до различни патологични състояния, вариращи от дисфункция на храносмилателния тракт до сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт на миокарда, психиатрични разстройства и депресия“.

Но най-важното – хората, които работят на смени, са изложени на повишен риск от туморни заболявания, и това се отнася за всички познати на медицината форми тумори“.

Също така е важно да се отбележи, че енергоспестяващите крушки са източник на електромагнитно излъчване в радиочестотния диапазон. Това е още една причина да се откажете от използването им.