Учени изчислиха формула за успешен брак

30

Група учени от Швеция, Великобритания и САЩ изработиха формула за успешен брак, съобщават АФП и БГНЕС. Според тях трябва да се отчита разликата във възрастта на двамата съпрузи. Разликата във възрастта осигурява равновесие в брака, като това не важи за случаите когато единият от съпрузите е много по-млад от другия.

Експертите считат за идеална схемата съпругът да не е по-млад от жената и да решава основните проблеми на семейството. Двамата трябва да са финансово независими един от друг. Това дава възможност на всеки от тях да се чувства свободно и да има равни права. Хората, които са израснали в щастливи семейства, по-често имат по-добра връзка. До такива изводи са стигнали учените от Медицинския институт на Харвардския университет и Университета в Пенсилвания.

Техните изводи се базират на наблюдения върху доброволци, които в продължение на години е трябвало периодично да отговарят на въпросници. Изследователите са установили и друго: Мъжете, които са имали щастливо детство, управляват по-добре своите негативни емоции в зряла възраст. Това им помага да имат по-хармонична връзка.