Българската православна църква и всички вярващи празнуват деня на Св. Архангел Михаил, наричан още от народа Архангеловден. По повод празника във всички епархии ще се отслужи Света Литургия.
Това е най-големият есенен празник след Димитровден. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, самото му име означава на еврейски „кой е като Бога“ затова и символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.
Изобразяван в иконите с копие в ръка или меч в народните вярвания той се смята за ангелът, който повежда душата на мъртвия към ада или рая. Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците.
Денят 8-ми ноември е и професионален празник на всички заети в системата на Министерство на вътрешните работи.
Поверия за Архангеловден:
На празника не се работи.
Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.
Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен.
Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест вярващите правят семейно-родови курбани, очаквайки от светеца- покровител здраве и закрила.
Приготвят се специални обредни хлябове – Рангелов хляб , “Параклис” и от тях жените раздават за помен на мъртвите и за здраве на близките си. Чрез почитта, оказана на мъртвите, се търси тяхната помощ. На традиционните селски сборове в България Архангеловден се отбелязва с обща трапеза.
РЕЦЕПТА ЗА РАНГЕЛОВ ХЛЯБ
– За закваската: 2 с.л. брашно, 3/4 кубче прясна мая, 1 ч.л. захар, щипка сол – За тестото: 1 кг брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 яйца + 1 жълтък за намазване, 1/4 кубче мая, 125 г меко масло, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар За закваската маята се стрива със солта и захарта, добавя се брашното и топла вода, колкото да се получи гъстотата на боза. Оставя се да втаса 30 минути. Яйцата и киселото мляко се разбиват, добавя се останалата 1/4 от маята, закваската и постепенно се прибавя пресятото брашно.
По време на месенето се слага на порции мекото масло. Тестото се поставя в намаслена купа, намазва се отгоре с още малко масло и се оставя да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, от тестото се отделя малка част. От нея ще се направят едно малко топче и една плитка.
Плитката се извива като подкова и в средата й се слага малката топка. Тестото за хляба се поставя в намазнена и набрашнена дълбока тава. Украсява се и намазва с разбит жълтък. Оставя се на топло за повторно втасване. Хлябът се изпича за около 40 минути на 200°.
Символиката на извитата като подкова плитка и малката питка в нея е оградата на двора със семейството и добитъка. Оградата нарочно се оставя отворена, за да може да влезе ангелът пазител и да предпази от болести и беди.
Днес празнуват всички с имена: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Геле, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим, Ханка.