Проучване разби едно от най-големите клишета за любовта

26

Резултатите от ново проучване оборват широко разпространеното схващане, че противоположностите се привличат. Авторите му са установили, че когато става въпрос за любов, хората предпочитат партньори със сходни физически характеристики и политически възгледи, пише в. „Дейли експрес“, цитирани от „Дарик“.

За целите на проучването експерти на сайта за запознанства Match са анализирали данни за над един милион необвързани потребители.

Оказало се, че вероятността за успешна връзка се увеличава, ако потенциалните партньори имат сходни физически черти и политически убеждения. Например 61 процента от хората, определящи се като закръглени, са били по-склонни да общуват с потенциални партньори със същото описание на телесната форма.

Цветът на очите също влияе върху избора на потенциален партньор. Хората с кафяви и сини очи предпочитат индивиди със същия цвят на очите като техния.

Проучването установява още, че политическите възгледи също оказват влияние. Съответно 45 процента от хората, определили се като „консерватори“, и 31 процента от „либералите“, са предпочели да общуват с потенциални партньори със същите убеждения.

В търсенето на сходства необвързаните вземат предвид дори татуировките. Над 60 процента от почитателите на боди арта са намерили общ език с индивиди, чиито тела също са покрити с татуси.

Същото важи и за хората, които се определят като сови или чучулиги.

Изключение в търсенето на сходства прави цветът на косата. Оказва се, че необвързаните блондини или блондинки предпочитат хора с по-тъмни коси или червенокоси.

„Любовта се основава върху хармония и съвместимост. Първоначално различията привличат потенциалните партньори, но в дългосрочен аспект те могат да доведат до небалансирана и нестабилна връзка“, казва Кейт Тейлър, експерт по запознанства на сайта Match, цитирана от БТА.