Нова схема за кражба на коли от паркингите на моловете

62

Крадците все повече използват т. нар. тапи – устройства, които заглушават сигнала от алармата и така пречат да се задейства централното заключване на колата. Това казаха от полицията и призоваха хората да проверяват дали автомобилът им действително е заключен, дори да има звуков и светлинен сигнал от алармата. Потърпевши обаче настояват за повече ефективна охрана, особено на паркингите в моловете, съобщава БНТ.

„Паркирах ей там на онова място, където се вижда 152 или 153, трябваше да пазарувам, за да си подготвя материалите за обучението, което ми предстоеше на следващия ден. На мен лаптопа ми е основно оръдие на труда. Образно казано това е моята интелектуална мотика, с която си вадя хляба, аз имам много информация в този лаптоп, която е безценна, събирана е 15 години”, разказа потърпевш, цитиран от utroruse.com.

И само за едни кратък момент безценната информация изчезва. Лаптопът е откраднат от автомобила заедно с два външни хард диска, на които има копия. Колата е заключена централно с бутона на алармата. Дори издава звуков и светлинен сигнал. Но собственикът й още не подозира, че въпреки това тя е останала отворена. „С голяма степен на вероятност може да се предположи, че тук е използвано техническото средство т. нар. тапа. Тази тапа е с вид на дистанционно управление като в близост до автомобила спира подаването на сигнала от алармата към централното заключване на автомобила и по този начин на практика автомобила остава незаключен”, обясни Владислав Радулов – началник на сектор „Криминална полиция“ – 6-то РУП. Затова от полицията призовават хората да проверяват с ръка дали колата действително е заключена.А потърпевшите настояват за повече ефективна охрана особено на паркингите в моловете. „Те казаха – трябва да подадете жалба в полицията. От там те по най-бързия начин ще дойдат да проверят камерите. Е да де ама това стана може би чак на третия ден. Ами те през това време те могат да продадат всичко. След като пише, че навсякъде има видеонаблюдение – вие виждате тези табелки, всеки човек си казва аз съм тук на сигурно”, разказа потърпевшият.

„Има организирани групи, които работят така като в повечето случаи са двама или трима души. Един двама остават като наблюдават някой да не ги види и в този момент да дойде до местопроизшествието, а другият в близост на около 15-20 метра от автомобила задейства въпросното устройство”, посочи Радулов. Откраднатият преди близо 3 седмици лаптоп все още не е намерен. Полицаите проверяват заложните къщи и обявите в Интернет. А собственикът му вече е решен на алтернативни методи за издирване. „Аз съм готов – сега го заявявам ако тези хора някъде ме гледат – готов съм да им подаря двата хард диска просто да ми позволят да си върна цялата информация да си я кача, защото за мен това е знание, това е безценно нещо”, заяви обраният шофьор.