Каква е причината за земетресенията в Италия?

34

„Ротацията на Земята е причината за земетресенията в Италия. Земята се деформира по определени закони от механиката, а тя е позната на хората, които се занимават с тази наука. По начало земното кълбо се деформира и така се получават пукнатини по него“.

Това заяви в ефира на БТВ проф. Рангел Гюров. Обикновено най-активна е земята около пролетното и есенното равноденствия. Земетресението във Вранча беше месец май например. Ако изследваме всички тежки земетресения, ще разберем, че Луната влияе върху тях. Зоната в Италия е много активна, има и вулкан, затова се чупи там на няколко пъти. „Тази линия в Италия минава близо до Сараево и отива към Вранча, трусовете в Италия дават отражение. Страшното за България е, че една такава линия минава до Стара планина.

България остава между капките, но има опасения за земетресения“, добави още той. „Навремето Бойко Борисов беше подписал заповед да направим една система, която да подпомогне хората, ако стане страшно земетресение у нас. Това са прости апаратчета, които да кажат например – няма страшно, не излизайте или пък има страшно. За съжаление обаче, БАН много държи да работи сама, така направиха, че подписаното от премиера да не се случи. А тази система е много надеждна“, подчерта сеизмологът.