Дни преди изборите ФБР удари Хилари Клинтън (ВИДЕО)

39

Директорът на ФБР Джеймс Коми съобщи, че Бюрото разполага с новооткрити имейли, които може би са свързани с разследването на работата на Хилари Клинтън като държавен секретар. За момента все още не е ясно дали те имат някаква връзка с кандидата за президент на Демократическата партия в САЩ, пише vesti.bg.

Разкритието на Коми предизвика напрежение в страната само няколко дни преди изборите.

Демократите обвиниха директора на ФБР, че е нарушил закона в опит да повлияе на изборите.

Закон от 1939 г. забранява на служителите на ФБР да използват служебната си власт, за да влияят на избори.

Оповестяването на откриването на имейлите е станало в писмо до Конгреса в петък, броени дни преди изборите на 8 ноемрви.

Федералните следователи са взели заповед за преглеждане на новооткритите имейли, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат със сагата.

Председателят на кампанията на Клинтън Джон Подеста и мениджърът на кампанията Роби Муук поставиха под въпрос решението на Коми да уведоми Конгреса, преди да е наясно дали тези имейли са от значение. Писмото на Коми било „дълго на намеци, кратко на факти“, заявил Подеста пред Си Ен Ен и обвини шефа на ФБР в създаването на прецедент, оповестявайки аспекти от разследването толкова малко време преди изборите.

Опонентът на Клинтън в битката за Белия дом – Доналд Тръмп, използва този проблем като доказателство за аргументите си срещу Клинтън, че тя е корумпирана и неблагонадеждна.

Доскоро социологическите проучвания даваха преднина на Клинтън пред Тръмп, като тя спечели и трите телевизионни дебата между тях, но
Тръмп започна да топи разликата и то преди скандала с имейлите да избухне отново.

Проучване на общественото мнение, което Ей Би Си Нюз и „Уошингтън поуст“ разпространиха в неделя, показва че Клинтън води с незначителната една точка пред Тръмп. Около една трета от избирателите, участвали в анкетата, заявяват, че са по-малко склонни да подкрепят Клинтън след разкритията на Джеймс Коми.

Скандалът с мейлите на Клинтън избухна миналата година, когато стана ясно, че като държавен секретар на президента Обама в периода 2009 – 2013 г. тя е използвала свой частен мейл сървър и лични имейл адреси за работна кореспонденция, съдържаща класифицирана информация.