Бременна е консумирала от яйцата със салмонела (ВИДЕО)

163

„Бременна съм, много се притесних. Четох в интернет какви са симптомите. Още на следващата сутрин отидох до лекаря и направих проба. Миналата година пак поради някаква бактериална инфекция загубих плод в шести месец.“

Това заяви Гергана в ефира на Нова телевизия, яла от полските яйца със салмонела. „Изяли сме по 11 яйца. На тях има номера, обявен на сайта на БАБХ. Един път сме ги яли като яйца по панагюрски, един път като сос. И двата пъти са били обработени“, каза съпругът й Боян.

„Вече ще си мия яйцата и ще гледам да са български. Обикновено това, което ми хареса просто го взима. Интересувам се кога може да се проявят симптомите“, запита съпругата на Боян.

Симптомите се проявяват от 2-3 часа след консумацията, до 2-3 дни след нея. Ако през този период, нямате симптоми, значи всичко е наред. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ д-р Йордан Попов, гастроентеролог от ВМА.

„За момента нямаме оплаквания. Все още чакаме да видим дали нещо ще се прояви“, призна Гергана.

„В различните лаборатории може да се установи дали има салмонелозен носител в съответния пациент. То обаче, за съжаление, става бавно и няма смисъл, ако бързате да разберете, призна Попов.

„Може от тези яйца да плъзне заразата и по други продукти. Като яйцата се пипат, през ръцете на човек, може да се пренесат нещата върху другата храна. Препоръчително е яйцата да бъдат измити преди кулинарна обработка“, заяви гастроентерологът.