Година без книжка и 3 хил. лв. глоба се предвижда за гонки по пътя

29

Нови високи глоби и отнемане на шофьорска книжка за гонки по пътя, шофиране с превишена скорост и каране в насрещното по магистралата, предвиждат новите законови промени, съобщи bTV.

Настимир Ананиев, депутат от Реформаторския блок и член на парламентарната транспортна комисия заяви, че е важно „да се борим с рецидивите в пътните нарушения и високите глоби целят точно това.

По думите му проблемите с купуването на свидетелства за управление на МПС е следващата стъпка, по която предстои да има законови мерки: „В момента има курсове по около 100 лв. Бензинът не могат да си платят с тази цена. Трябва да се фокусираме върху самото обучение и законодателната част“, допълни Ананиев.

Карането в насрещното по магистрала ще се наказва с три месеца без книжка и 1000 лв. глоба, а при повторно нарушение половин година без книжка и 4 хил. лв. Високи са предвидени и за гонките по пътя – 12 месеца без книжка и 3 хил. лв. глоба, а при повторно нарушение 3 години без книжка и 5 хил. лв. глоба. Събираемостта на глобите също в проблем, чието решение се обсъжда от депутатите. Ананиев заяви, че целта е събираемостта да се повиши до 70%, тъй като в момента тя е едва 30%.

„Друго предложение, което не влиза в закона, но се обсъжда, е плащането да се обвързва с административна услуга. Например ако трябва да извадите акт за раждане това да става само ако сте си платили глобите.“