Кои са най-крадените коли у нас?

41

В момента се крадат всякакви автомобили, но тези на възраст от 7 до 12 години, са най-крадени у нас. Този дял от кражбите е около 70-80%. Това заяви Емил Пармаков, началник на сектор престъпления, свързани с МПС в ГД „Национална полиция“, цитиран от economic.bg.

По думите му крадените коли отиват за авточасти. Скъпите автомобили много често отиват за износ. Забелязва се и тенденция на износ на автомобили от България към западните страни след преработване като двойници, разкри Пармаков.

Той подчерта, че един от най-трудните случаи за разкриване е кражбата на високотехнологични автомобили с безконтактни ключове. Експертът препоръча на хората да внимават къде и как държат ключа на автомобила, тъй като сканиращите устройства улавят сигнала от разстояние. Засечени са случаи, в които сканирането става пред жилището, затова собствениците на автомобила трябва да се оглеждат за съмнителни хора наоколо, подчерта Пармаков.

Крадците започнаха да разглобяват автомобили в частни дворове, в изоставени промишлени халета и други малки обекти. След това те се продават в интернет, което е много по-трудно за разкриване.

Най-висока е концентрацията на кражби на коли в големите градове, там където има стичане на автомобили, каза още Пармаков. Бизнесът е привлекателен, тъй като се генерират бързи печалби. Във времето се забелязва, че групите от крадци намаляват като численост.

Статистиката показва, че от началото на годината кражбите на автомобили са намелели с 20%, добави още той. Този вид престъпления не е труден за разкриване, труден е за доказване. Разкриваемостта на кражбите на автомобили у нас е около 10%.