Диетичните напитки повишават риска от развитие на диабет

26

Мнозина мислят напитките със заместители на захарта за по-здравословни. Изследователи от института „Каролинска“ обаче доказаха, че те са също толкова опасни като обикновените, пише БТА.

Две чаши диетични напитки дневно могат да повишат риска от развитие на диабет повече от два пъти. Причината е, че те предизвикват по-силно чувство на глад, а това води до ядене на продукти с високо съдържание на захар. Учените са проследили 2874 души. Резултатите показват, че пиещите минимум две сладки напитки на ден 2,4 пъти по-често получили диагноза диабет тип 2. Към сладките напитки се отнасяли както тези със захар, така и с нейни заместители. При пет напитки без захар дневно рискът се увеличавал 4,5 пъти. Напитките с подсладители в действителност се оказали също толкова опасни, колкото и тези със захар. Една чаша подсладена напитка дневно повишава риска от диабет с 21%, а когато е с подсладител – с 18%. Диетичните напитки от една страна стимулират апетита и това предразполага към напълняване. Едновременно с това изкуствените подсладители предизвикват химически реакции в мастните тъкани и в микрофлората на червата. Резултатът е изменение на толерантността към глюкоза и понижаване на чувствителността към инсулина.