Три гигантски небостъргача на 40-50 етажа изникват в София

93

Оказва се, че не една, а няколко много високи сгради ще изникнат в близките години в София. Трите небостъргача ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, до “Пирогов” и до мол “Парадайз”.

За първия проект вече е с издадено разрешително за строеж, съобщава пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията, уточнява Здравков.

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула “Капитал Форт” на бул. “Цариградско шосе”. Той ще е част от проекта Sofia capital city” на компанията “Форт Нокс, чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях. ще строят в София на по 40-50 етажа Според плановете втората ще е небостъргачът Sky Fort. Той ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ.

Билдингът ще има 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха и ще се обслужва от 19 асансьора. След завършването му той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в ЕС Проектът за визията е на “А и А архитекти” – компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева.

Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс “Резиденшъл парк” и детският музей “Музейко”. „Гранд Каньон“ в „Младост“ вече се строи.

За да получи строително разрешително за мегапроекта „Град в града“ край столичната болница „Пирогов“, турският инвеститор „Гаранти Коза“ (Garanti Koza) ще построи за своя сметка пробив на две нива. Инвестицията от 1 млрд. евро е невиждана за българските мащаби. Проектът ще се реализира на мястото на бившия завод за мотокари до сградата на Министерството на отбраната върху терен от 100 дка. Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите “Гешов” и “Тотлебен”, като между тях ще има лагуна.

Това е втори комплекс, който планира да вдигне турската компания в София. Той обаче надминава по мащаб първия им – „Гранд Каньон“, където планираната инвестиция възлиза на около 250 млн. евро. В момента турският инвеститор строи първия си проект в жк.“Младост“ на мястото на бившия магазин на „Аско Деница“ и плановете му са да бъде готов през 2017 г. „Гаранти Коза“ купи терена за 23 млн. лв. от три фирми на бившия шеф на Общинска банка Любомир Павлов.

Там ще има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. “Гранд каньон” ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват “Витоша”, “Рила” и “Пирин”. Проектът носи името “Гранд каньон”, тъй като кулите ще “израстват” от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

Проектите за “Гранд каньон” и 3-ия небостъргач – “Парадайз Тауър”, ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври. 215-метровият “Парадайз Тауър” ще е на булевардите “Т. Каблешков” и “Черни връх”. Инвеститор е собственикът на близкия мол “Парадайз”. Ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част.

nebostyrhach1

nebostyrgach2