Ердоган спомена Кърджали в емоционална реч

37

Републиката не е нашата първа, а нашата последна държава. Това каза президентът на Турция Реджеп Ердоган на официална церемония в Бурса, посочва NOVA.

„И ние не сме приели доброволно границите на тази държава – нека подчертая. Не бива да се забравя, че основателите на републиката, дори на една много важна част от тези кадри, техните родни места са останали извън тези граници. Една от най-големите грешки по време на еднопартийното управление (бел. ред. – визира се кемалиския режим на Народорепубликанската партия (НРП)), е отслабването на връзките на нашия народ с неговата история, минало, култура и цивилизация“, посочи Ердоган.

„Вижте, когато днес говорим за Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, някой ни гледат като паднали от небето, даже с куража на своята неграмотност, ни питат какво общо може да има Турция с Ирак и Босна. А всъщност тези земи, които споменаваме като извънземни, са част от нашата душевност. Възможно ли е да приемаме и да мислим за различни или отделени едни от други Газиантеп и Алепо, Одрин и Гюмюрджина, Кърджали и Бурса, Скопие…“, продължи Ердоган.

„Да, тези градове физически са разположени в границите на други страни, но те са част от нашите душевни граници, които са достатъчно широки, за да ги включат. Дори да ги намираме за тесни, ние уважаваме физическите граници на всяка държава, нямаме дори най-малък проблем със суверенитета на нито една страна в света. Нашата загриженост за нашите братя, за хората, които живеят там като част от наследството, оставено от дедите ни“, заяви още Ердоган.