Край на бумащината, ако се местите в Европа

24

Идва краят на бумащината, ако се местите в Европа. Според директива на Европейската комисия гражданите на Съюза вече няма да имат нужда от легализация на документите си за работа и обучение, съобщава bTV.

Пътят на Никол към университет в Германия започва от центъра на София. Ученичката дълго разучава как да подаде дипломата си в министерството на образованието. „Отнема доста време, което е необходимо сега, тъй като сме в 12-и клас, има изпити, матури”, поясни тя. Срокът за легализация на шестиците на Никол е пет дни.

Според проучване на Евробарометър 73% от европейците настояват движението на официални документи между държавите-членки да се подобри. Български граждани са част от 13-те милиона в Европа, които живеят в държава, различна от тяхната собствена.

Те чакат за апостил върху документи за съдимост и фирмено състояние като гаранция, че са автентични. Представят ги при наемане на работа или отваряне на собствен бизнес в някоя европейска държава. След това се отива в консулския отдел на Външно министерство, там се чака пет дни, което е губене на време, каза една от потърпевшите. С новите разпоредби всички документи ще влязат в единна информационна система за цяла Европа и в близко бъдеще ще се издават от общините.

„Нямаме потребност от познаваме на езици, а от познаване на цялата информационна система. Трябва във всяка община в България, те са над 200, да бъдат обучени, да са запознати с тези документи, а ние знаем, че с местните избори често се сменят”, разясни Вергиния Мичева- Русева, зам.-министър на правосъдието. В системата има стандартни удостоверения на всички езици на Евросъюза.