Местан: „Необичайно, дори прецедент. ДОСТ ще даде непоискана подкрепа за ГЕРБ.“

25

Партията „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ) ще подкрепи кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева на вота. Това съобщи лидерът й Лютви Местан, пише „Дарик“.

Той обясни, че изборът е направен на принципа на изключването. Местан подчерта, че не е търсил Цачева и това било „непоискана подкрепа“.

„Тук следва най-интересното. Знам, че е трудно да се разбере, защото наистина е необичайно, може би дори е прецедент. Но ние ще дадем тази подкрепа без тя да е поискана. Не съм имал разговори нито с Цецка Цачева, нито с премиера Бойко Борисов – председател на ГЕРБ, нито с когото и да е от ГЕРБ“, съобщи Местан.

„Защото ние не споделяме принципа „няма да дадем непоискана подкрепа“. Това изречение ни мирише на покана за сделка, на търгашество. Ние не разбираме политиката като сделка. Когато има принципи, може да се даде непоискана подкрепа“, поясни още той.

„Тук става въпрос за най-тежкото предизвикателство пред, което е изправена България през последните 15 години. Ние си мислехме, че евроатлантическия път на България се радва на консенсус. Смятам обаче, че ако президентската надпревара бъде спечелена от който и да е от левите кандидати ще се появи сериозен риск за евроатлантическата ориентация на България“, акцентира още лидерът на ДОСТ.

През септември от ДОСТ декларираха, че ще изчакат да видят профила на кандидатите за президент на България и тогава ще вземат решение кого да подкрепят. След това от партията запазиха мълчание.