Честит празник на всички български лекари!

150
Снимка: Илюстративна

На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. Денят се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски, пише „Дарик“.

Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е „извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила“. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Всеки носи у себе си някакво признание, за лекарите това е повече от необходимо, казва д-р Петко Загорчев. Той смята, че без такова признание не можете да изпълните това задължение, което имате към пациентите.

За да се отдадеш на това, което наричаме Хипократова клетва, като вътрешна потребност, като смисъл на живота, то трябва да го носиш в себе си, казва той.

Д-р Загорчев смята, че лекарят се ражда като такъв и после се изгражда в университета.

Ако нямаш в сърцето си желанието да бъдеш от полза на хората, не може да го изградиш в университета само, категоричен е той и допълва, че хората, които биха приели лекарската професия, трябва да почувстват това призвание вътре в душата си.

Той заявява, че лекарската професия дава, но и взима много.

Тя е смисълът на живота ми. Не бих могъл да си представя друг начин на живот. Дори сега, когато съм пенсионер, продължавам да работя активно. Няма лекари пенсионери – всеки продължава да работи, щом това е призванието му.

Но много и отнема – от семейството, от децата и от нас самите, но за последното не съжаляваме, казва лекарят и заявява, че с чувството за изпълнен дълг това нещо отминава.

Ако човек носи лекарската професия в душата си, тя винаги е смисълът на живота му, категоричен е д-р Петко Загорчев.