Неонацист стреля по спецполицаи в Германия

43

Четирима полицаи бяха ранени в престрелка в Германия, предизвикана от антиправителствен екстремист, който отказал да бъде конфискувано оръжието му. Това съобщава вътрешното министерство на провинция Бавария, цитирано от ДПА и АП, предаде БТВ.

49-годишният стрелец е бил ранен, а след това – арестуван. По данни на полицията той е член на движението „Граждани на Райха“ – екстремистка група, чиито последователи не признават следвоенната германска държава. Имал е законно огнестрелно оръжие, което органите на реда искали да отнемат.

Когато полицаи и командоси нахлули в апартамента на мъжа в баварския град Георгенсмюнд, той незабавно открил огън. Някои от полицаите, ранени в престрелката, са в тежко състояние.

От началото на годината федералната полиция е регистрирала 797 нападения срещу приюти за бежанци в Германия – както населени, така и необитавани, съобщава в. „Вестдойче алгемайне цайтунг“.

740 от тези нападения са дело на десни радикали. В повечето случаи става дума за нарушения като разпалване на междуетническа омраза, увреждане на имущество и разпространяване на пропаганда. В 137 случая е упражнено насилие срещу мигранти.

Според полицията в същия период са извършени 61 палежа на центрове на бежанци, а 10 престъпления са свързани с нарушаване на закона за взривните вещества.

Миналата година в Германия са извършени 1005 противозаконни акта срещу приюти за бежанци. През 2014 г. те са били 199, а година по-рано – само 69.