Борисов на спешна среща с патриотите и реформаторите

20

В Народното събрание върви среща между Патриотичния фронт, Реформаторския блок и премиера Бойко Борисов в Народно събрание. Тя е по инициатива на съпредседателя на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов, съобщи „Фокус“.

Срещата се провежда в кабинета на председателя на Народното събрание. Заедно със Симеонов на срещата са и кандидатът за президент на патриотите Красимир Каракачанов и Борислав Ячев. Сред представителите на РБ са председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски, министър Петър Москов, Борислав Великов, Даниел Вълчев и Румен Христов. За срещата пристигна и министърът на отбраната Николай Ненчев. Очаква се след срещата да бъде даден брифинг.

По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента предложение за промени в Изборния кодекс. Промените бяха внесени от народния представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Пред журналисти той обясни, че основният акцент в предложението на ГЕРБ е ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави да отпадне за страни-членки на Европейския съюз. Освен това от ГЕРБ предлагат да се създаде правната възможност, при необходимост, със решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна.

Третата група промени, предложени от парламентарната група, се отнасят до отчитането на отрицателния вот и квадратче „Не подкрепям никого”. От ГЕРБ предлагат във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат.