Путин сключи сделки за милиарди в хода на срещата на БРИКС

26

В хода на срещата на БРИКС в Гоа, която започна на 15 октомври, руският президент Владимир Путин сключи със своите колеги сделки са милиарди едновременно в няколко различни сфери, провеждайки паралелно няколко двустранни преговора, пише Блиц.

Индия ще купи от Русия ЗРК С-400 „Триумф”, хеликоптери Ми-172, ще започне съвместно производство на хеликоптери Ка-226Т и граждански самолети. Отделна тема на разговора бе развитието на туризма. Индия е посещавана от до 250 000 руснаци годишно.

Путин разговаря и с председателя на Китай Си Дзинпин, както и с президента на ЮАР Джейкъм Зума. С тях обсъди добива на руда и енергетиката.

Лидерите на Русия, Китай, Бразилия и ЮАР откриха срещата на БРИКС в индийското селище Бенуалим, като се преоблякоха в индийски традиционни носии.

Путин, който заради гъста мъгла се приземи малко по-късно, се бе облякъл в синьо – цветът на силата, мъжеството, властта и борбата със злото. Руският лидер бе посрещнат повече от радушно – индийският премиер го поздрави с послание в Туитър на руски език. „Пожелаваме ви незабравими впечатления”, гласи постът.

Централното събитие на деня стана откриването на втория енергиен блок на изгражданата с участието на Русия АЕЦ „Куданкулам”. Тя е разположена в южната част на Индия, всичко се състоя в режим на видеоконференция.

Съобщава се, че днес лидерите ще проведат среща във формата работна закуска. Планира се да бъде обсъдено разширяването на контактите между страните, включително в сферата на търговията, сближаването на икономиките на двете страни и старта на нови проекти.

След края на срещата ще бъде приета Заключителна декларация, както и Съвместен план за действие за изпълняването на декларацията през идната година.

Сумарният доход на страните от БРИСК – Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР – възлиза на 15 трилиона долара. Според експертите, след 30 години тези страни ще доминират световната икономика.