Страховита прогноза на учени от Румъния за земетресение

103

Румънските учени чакат земетресение във Вранча, което може да е пагубно и за България. Очаква се трус над 8 по Рихтер да се събуди на север от страната ни, като според експертите ще има стотици срутени панелки. В Румъния дори вече се взимат мерки за укрепване на сградите, което е много трудно, защото подобно на нас в северната ни съседка строителството също доминира с панел и налят бетон, пише „Пик“.

Местните учени не знаят кога точно ще е труса, но отчитат все по-често клатушкане на Вранча. Припомняме, че при земетръса от 1977 година в същия район и ние дадохме жертви.

Земетресението тогава бе е с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, а епицентърът в Източните Карпати, окръг Вранча. Хипоцентърът се намираше на дълбочина 94 км. Жертвите бяха над 1600 души, повечето от тях в Букурещ.

От БАН са категорични, че не трябва да се притесняваме и едва ли такава стихия ще се случи. Според проф. Емил Ботев по време на предишното пагубно земетресение във Вранча ние сме дали жертви, само защото не сме спазвали правилата и под блоковете по незаконен начин се направили дискотеки. Факт е обаче, че за разлика от северните ни съседи, у нас не се прави в момента нищо да се заздравят старите и пропукани панелки.