Григор започна в Шанхай с прекрасна победа срещу неудобен съперник (ВИДЕО)

17
Снимка: Илюстративна

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров срази с 6:4, 6:4 поставения под №14 и 17-и в световната ранглиста към момента французин Ришар Гаске в мач от първия кръг на турнира от серията „Мастърс“ в Шанхай.

По този начин Григор записа първа победа срещу Гаске, като днес двамата се изправиха един срещу друг за шести път, пише „Спортал“.

Мачът започна лошо за 18-ия в ранглистата на ATP Григор, който загуби на 15 още откриващото си подаване в двубоя. Българинът изостана с 0:40, взе следващата точка, но после допусна неточност от бекхенд и Гаске взе ранен аванс от 2:0. Французинът с лекота затвърди пробива и поведе с 3:0, но след това Димитров сложи край на серията на съперника си с гейм на нула. Нещо повече, в петия гейм с чудесна игра Григор успя да върне пробива, печелейки 4 поредни точки, след като Гаске бе повел с 40:15. Последва гейм на 30 за Димитров и равенство – 3:3.

Българинът показваше вдъхновена игра в тези минути, а съперникът му нямаше отговор на ударите на Григор и хасковлията направи обрат в резултата – 4:3. Осмият гейм бе трудничък за Григор, който трябваше да отразява брейкпойнт при 30:40, въпреки че водеше с 30:0. Българинът все пак удържа подаването си и взе пети пореден гейм – 5:3. С гейм на нула Гаске най-после сложи край на серията на Григор, а после двамата изиграха маратонски гейм, но за радост той се оказа последен в сета. Димитров пропусна 3 сетбола, спаси 2 брейкпойнта, но в крайна сметка две брилянтни отигравания от бекхенд направиха безпомощен Гаске и позволиха на хасковлията да затвори първата част с 6:4.

Вторият сет започна по съвсем различен начин за най-добрия ни тенисист в сравнение с първия. Григор играеше отлично, докато французинът определено изглеждаше разколебан и още в първия гейм на втората част Димитров реализира пробив. Макар и трудно българинът затвърди пробива и взе ранен аванс в сета от 2:0. При 3:1 за Григор българинът пропиля златен шанс окончателно да пречупи съперника си. В петия гейм сервиращият Гаске бе изправен пред нов пробив при 0:40, но французинът се пребори за следващите три точки и се добра до 40:40. След това Димитров пропусна нов брйкпойнт, а Гаске с ас сложи край на гейма, като не позволи на нашето момче да направи решаваща крачка към победата. Нещата се объркаха за Григор в следващия гейм, в който той твърде лесно допусна пробив на 15 и с аванса му беше свършено – 3:3.

Гаске обаче допусна ново изоставане от 0:40 на свой сервис в седмия гейм и този път не успя да се спаси. Французинът всъщност бе напът да се измъкне, стигайки до 30:40, но следващото разиграване приключи с негова грешка и българинът си върна преднината от един пробив във втората част. С гейм на 15 Григор поведе с 5:3 и бе съвсем близо до победата. При 5:4 Димитров трябваше да сервира за сета и българинът бе просто перфектен, слагайки точка на спора с гейм на нула.

Във втория кръг противник на 25-годишния хасковлия ще бъде канадският квалификант Вашек Поспишил, който надви със 7:6 (5), 6:4 хърватския ветеран Иво Карлович. Поспишил в момента е 131-и в световната ранглиста. 26-годишният канадец е достигал до №25 в класацията на ATP (през 2014) и има само един финал в кариерата си (2014, Вашингтон). Според официалната статистика Григор има 3 победи от 3 мача срещу Поспишил, като дори няма загубен сет срещу него. Димитров има и още една победа (трисетова) срещу канадеца – в квалификациите на турнира в Токио през 2012 година.