България загуби с 0:3 от Швеция в Стокхолм

50
Снимка: Reuters

 

На стадион „Френдс Арена“ в Солна България загуби с 0:3 от Швеция в квалификационен мач за световно първенство. Голмайстори за домакините станаха Ола Тойвонен в 39-ата, Оскар Хилемарк в 45-ата и Виктор Линдельоф в 58-ата минута, предаде „Фокус“.

В останалите два мача от групата Беларус завърши наравно с Люксембург, чийто отбор игра цяло полувреме с 10 човека, а в Амстердам Холандия загуби от европейския вицешампион Франция с 0:1.

След първите три кръга в групата Франция и Швеция имат по 7 точки, Холандия е с 4, България с 3, Беларус има две, а Люксембург е на последното място с една точка.

Петър Хубчев: След двата мача не искам да виждам индивидуални грешки

Селекционерът на България Петър Хубчев обяви след загубата от Швеция с 0:3, че е видял повече футболисти да се раздават в сравнение с мача срещу Франция (1:4). Той подчерта, че „трикольорите” са загубили мача в Стокхолм за четири минути.

„Да, краят на първото полувреме реши мача. За четири минути загубихме тази среща. Тактически добре стояхме. Можеше да изравним между двата гола, но за съжаление не успяхме. Не знам дали резултатът е важен за нас. Ако трябва да бъда честен – след мача с Франция казах, че видях само 5-6 човека да се раздават. Днес почти целият отбор – осем, девет десет човека. Себераздаването – там трябва да се работи много”, каза той.

„Напрежение няма. Този мач чувствах че може да вземем нещо. Не съм чувствал напрежение. Много поуки има, но нека да не ги вадим днес. След двата мача не искам да виждам индивидуалните грешки – грешен пас, грешно заставане. Почти всички голове станаха след индивидуални грешки. Това поне да намалим. Освен тичането, много трябва да се работим, за да бъдем агресивни”, допълни Хубчев.

Ян Андерсон: Играхме много добре в защита и нападение

Селекционерът на Швеция Ян Андерсон похвали своите футболисти след победата над България с 3:0. Той подчерта значението на втория гол, който падна в края на първото полувреме.

„Играхме много добре, създадохме много положения. Втория гол беше важен за нас. Тогава спечелихме мача”, каза той. „Мисля за моя отбор, ние играхме много добре в защита и нападение. Не мисля за българския отбор”, добави Андерсон.

Светослав Дяков: След този резултат е трудно да говоря каквото и да е

Капитанът на българския национален отбор по футбол Светослав Дяков каза, че му е трудно да говори след загубата с 0:3 от Швеция в Стокхолм в група А на световните квалификации. Той видя подобрение, но недостатъчно в играта спрямо загубата с 1:4 от Франция миналата седмица.
„След този резултат е трудно да говоря каквото и да е. Не ми се иска да го казвам, но наистина много трудно играем. Днес каквото и да кажа загубихме с три гола. Мисля, че имаше подобрение в играта, но след като ме загубили с 3:0 няма какво да кажа. Доста загуби дойдоха в последно време и то доста тежки. Новото треньорско ръководство се опитва да вдигне отбора, опитва се да работи добре. Единствената рецепта е много работа, много тичане и много борба”, сподели Дяков след мача пред БНТ.

Халфът на Лудогорец обясни, че последните минути на първата част, в които допуснахме два гола са били „кошмарни”.
„Трудно ми е да правя анализи. Наситихме средата на терена с цел да имаме човек повече, да държим повече топката. Първото полувреме до гола се придържахме към нашата стратегия, но след този гол бърз втори. Наистина кошмарни минути бяха тези последните, тъй като усещахме вече как мачът върви равностойно. Говорихме си, че трябва да върнем поне един гол, да се върнем в мача, но не успяхме. Всеки трябва да се стреми да работи и да върви напред. Много себераздаване и много битка – това е световния футбол вече”.

В микс зоната той добави, че вече не трябва да гледаме класирането в групата и изобщо да не мислим за световното в Русия, а само как да изглеждаме по-добре на терена.

„Имаше леко подобрение от мача с Франция, но недостатъчно. До гола мачът се развиваше по нашия план, но много бързи два гола и ни разколебаха много. Правим грешки, няма какво да се лъжем, трябва работа, работа, работа. Всички ще се постараем да изглеждаме по по-добър начин. Ние знаем къде са ни грешките, но не е редно сега да ги казвам. Отново след наши грешки ни отбелязват голове.

Нашият отбор играе мач за мач. Не сме фаворити, но трябва да се борим всеки мач да изглеждаме по-добре. Важно е да се вдигаме и да показваме по-добри игри. Ясно е, че резултатите няма да са много добри, но трябва да се мъчим да правим по-добри игри”.

Ивелин Попов: Аз съм длъжникът на отбора

Футболистът на България Ивелин Попов обяви, че той е длъжник на отбора след загубата с 0:3 от Швеция в световната квалификация от Група А. „Аз съм длъжникът на отбора. При 1:1 друг ставаше мачът. През второто полувреме се постарах да поправя грешката си. Ако срещу Франция играхме 20-25 минути това, което искаше треньорът, днес беше повече. Какво се получи ли (при пропуска през първото полувреме) – образцова контраатака, Славчев много добре ми я подаде, лично моя грешка”.

„Това е въпросът – себераздаването, желанието – когато всички го правим, ще имаме положителни резултати. Докато не ги постигнем, ще е минорно настроението”.

Страхил Попов: Хората в България са негативно настроени към отбора

Защитникът на Касъмпаша Страхил Попов видя „положителна градация” в играта на националния отбор при загубата с 0:3 от Швеция като гост тази вечер в световните квалификации. Бившият играч на Литекс смята, че ключовите минути са били в края на първата част, когато допуснахме два гола, а Ивелин Попов направи огромен пропуск.
„За съжаление видяхте според мен едно добро първо полувреме за нас. Играхме на едно добро ниво, по-добро от мача с Франция. Важен психологически момент в края на полувремето ни вкараха гол, не се отказахме, изпускаме голямо положение за 1:1 и веднага допускаме втори гол. Не мога да кажа, че този втори гол тотално ни обезвери, но повлия. Второто полувреме отново едно статично положение, става 3:0 резултатът и доста трудно може да се мисли за положителен развой”, коментира Страхил Попов.

Той отбеляза, че хората в България са негативно настроени към отбора.
„И късметът не беше с нас, но според мен има една положителна градация като игра. Трябва да наблягаме в клубовете си, да работим повече и да защитаваме честта на националния отбор, защото в България хората са настроени срещу нас”.

„Не съм бил нито по-спокоен, нито по-напрегнат. Всеки трябва да гледа собствената си зона и игра. Ако всеки гледа за себе си, това ще даде положително отражение и ще помогне на отбора. Нормално е различни футболисти на различно ниво подготвени. В националния отбор всеки трябва да се напасва, независимо кой играе”.
Страхил Попов се съгласи, че има психологически проблем в отбора.

„Явно има. Гледам двата състава на Швеция и на нашия. Не мога да кажа, че те са по-добри футболисти от нас. Разбира се, играят в западни отбори, знаете как гледат на българите. Имат една сработеност, тактически знаят къде да застанат и знаят как да уплътняват терен. Но не мога да кажа, че те са по-добри футболисти от нас, ясно има и нещо психологически”.

Владислав Стоянов: Неприятно е да загубиш с такъв резултат

Вратарят на националния отбор на България, сподели след загубата от Швеция с 0:3, че въпреки поражението, тимът, воден от Петър Хубчев е стоял по-добре на терена, в сравнение с двубоя срещу Франция.

„Неприятно е да загубиш с такъв резултат. Смятам, че стояхме доста по-добре днес на терена, но това ще го каже старши треньорът. Надявам се да надграждаме и да играем все по-добре и да взимаме точки.“, започна изявението си Стоянов.

„Ако няма грешки, няма да има и голове. Трябва да си вадим поука от тези грешки. Другите отбори са с футболисти от висока класа, които се възползват от една грешка. Мисля, че при нас главният проблем е, че падаме духом като допуснем голове и не си вярваме. Не можем да си позволим срещу такива отбори да имаме много чисти положения.“, каза още стражът на националите.

„Третото място не е толкова далеч. Защо да не се борим? Ние си играем мач за мач. Виждате, че няма слаби отбори. Надявам се ние да си извлечем поуките и да заприличаме на отбор.“, завърши футболистът на Лудогорец.

Васил Божиков: След 3:0 е трудно да се говори

Защитникът на националния ни отбор Васил Божиков смята, че тимът ни е аутсайдер в групата и се надява, че срещу Беларус ще покаже по-добра игра.
„След 3;0 е трудно да се говори. Моето мнение е, че се опитахме да се раздадем на максимум. Да не забравяме, че изпуснахме положение при 1:0, но в следващата атака ни вкараха. Леки голове, надявам се, че следващия път ще се представим по-добре. Показахаме по-добра агресия, всеки се опита. Не знам къде се е получило и къде – не.
Напрежение не бих казал, че има. Ние сме аутсайдер, но щом сме тук трябва да се раздаваме, лично за мен е чест да съм в този отбор и да защитавам България.“, завърши бранителят.

Ивайло Чочев: Швеция не е Франция, но имат силни футболисти

Ивайло Чочев заяви след края на мача между Швеция и България, загубен от родните футболисти с 3:0, че всеки един от неговите съотборници са се раздали, но това не е било достатъчно.

„Аз лично смятам, че всеки един се раздаде и се опитахме да вземем нещо от този мач. Не вярвам някой да не е показал агресия. Не е приятно, когато губиш поредица от мачове. Швеция не е Франция, но имат силни футболисти. Трябва да работим много в клубовете си, а тук, когато се съберем, да направим един добър колектив. Краят на първото беше ключов момент. Не беше лесно да се върнем в мача, опитахме се, но не се получи.“, заяви полузащитникът на Палермо.