Две трети от злоупотребите с лични данни са в полза на Митьо Пищова и Радо Шишарката

111

Две трети от личните данни, с които е злоупотребено преди президентските избори, са използвани в списъците на Митьо Пищова и Радо Шишарката. Това показа справка на Комисията за защита на личните данни, съобщава BTV.

До момента в Комисията за защита на личните данни са постъпили над 50 жалби и сигнали за откраднати лични данни. Жалбите обаче се увеличават постоянно.

Глобата за кражба на такава информация е до 100 000 лева за всеки отделен случай. Затова никой, с чието име е злоупотребено, не трябва да се отказва да подаде жалба. Така направиха Канна Рачева и Мария Цънцарова, които също откриха имената си в подобни списъци, без да са ги вписвали.

Що се отнася до другия феномен – отпадането на две кандидатски двойки от надпреварата след като номерата на бюлетините вече бяха изтеглени, днес от ЦИК съобщиха, че в бюлетината няма да има номер 1 и номер 9, които се паднаха на отстранените Светльо Витков и Владимир Кузов. Бюлетината ще започва с номер 2.

Бумът на злоупотребите с лични данни беше през 2014 г. – 1500. Макар и в по-малък мащаб, практиката продължава и сега.

„Има два варианта – или подаваш сигнал до Комисията за защита на личните данни, или другият вариант е да се подаде сигнал до полицията и прокуратурата и вече да се търси отговорност за извършено документно престъпление”, обясни Венцислав Караджов.

Тук може да проверите дали вашите лични данни не са използвани неправомерно.