Бъчварова: 2 г. е достатъчен период бежанците да се интегрират

40

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е категорична, че 2 години са достатъчен период да могат бежанците да се интегрират и да си намерят работа, пише БГНЕС.

Това тя сподели пред журналисти в Народното събрание след участието си в блиц-контрола. „Какво означава за вас промяна на етническия състав на нацията“, попита тя след зададен ѝ въпрос.

„Това е много лоша спекулация“, подчерта Бъчварова, влизайки в диалог с представители на медии. „Вие наясно ли сте вашите родители откъде са дошли“, запита тя.

„Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят“, каза Бъчварова.

„По цял свят е така. Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания – това етническо прочистване ли е на тия държави? Вие в какви категории мислите – аз не мога да разбера“, коментира министърът.

„Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят – има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят, подчерта министърът. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата“, обясни още тя.

Според нея това не е заселване, а „става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци – това е съвсем друго“.

На въпрос това ли е смисълът на постановлението на МС от 12 август т.г., че става дума за дългосрочно заселване у нас на бежанците, министърът отговори: „Точно за това е механизмът за релокация и презаселване, това е, което сме определили, както и квотите преди година и половина, които обсъждахме и приехме по една доста справедлива форма. И това е ангажимент на всяка една от европейските държави“.

До края на годината оградата по границата ни ще е изцяло готова, категорична беше Румяна Бъчварова. Очаква се финансиране за 20 километра в района на Хасково и Бургас, обясни тя: „Очакваме допълнително финансиране. Надявам се Министерството на финансите бързо да реагира и да започнем строителството и на този участък.
Това, което показват и данните на „Фронтекс“, и техните основни изводи е, че има определено пренасочване на потоците към местата, на които няма изградена ограда, от местата, на които тя вече съществува“.

Временни съоръжения ще могат да се изграждат и извън граничната ивица, в максимална близост до нея, предвиждат приетите на второ четене промени.