Какво става с организма ни, когато пием кафе всеки ден?

53

Кафето е полезно. Кафето е вредно. Четем различни мнения и научаваме от учените как действа кофеинът на организма ни. Каквото и да чуем или прочетем кафето си остава любим сутрешен и следобеден ритуал, без който денят нямаше да е толкова сладко-горчив. Като любители на кафето сме подбрали все положителни факти за това как влияе кофеинът на организма ни, пише actualno.com

1. Кофеинът ускорява метаболизма

Ако тренирате, трябва да знаете, че едно кафе след тренировка действа добре на организма и забързва метаболизма. Кафето помага и преди тренировка като повишава издръжливостта.

2. Помага да се съсредоточним на работното място

Кафето ни помага да останем в кондиция за по-дълго време и да свършим повече работа, преди да се разсеем и да почувстваме, че имаме нужда от почивка. Най-активни сме първите 40-50 минути след първото кафе сутрин.

3. Кафето предпазва мозъка ни от „стареене“

Редовно пиещите кафе понижават риска от Алцхаймер с 60%. Друго изследване разкрива още, че 2 или 3 чаши от енергийната напитка дневно понижават и риска от Паркинсон средно с 40%.

4. Кафето ни пази и от депресия

Още едно изследване в областта доказва, че мъжете и жените, които пият от две до четири чаши кафе дневно, са двойно по-щастливи от тези, които го избягват. Хората с „кофеин в кръвта“ изпадат рядко в депресия. Кафето съдържа още витамини B1, B2, B3 и B5, както и калий и магнезий.