Търсим места в страната за фургони в случай на силна бежанска вълна

35

Реорганизация на центровете от отворен в затворен тип, създаване на обособени площадки с фургони и достъп до електричество и огради – това са част от мерките на МВР за справяне с бежанския натиск, пише news.bg.

С пет милиона евро местят един от домовете на ДАБ в София (бел. ред. дома в „Овча купел“). Министър Бъчварова обяви на брифинг в МС, че ще бъде търсено място, което да бъде оборудвано, тъй като не е подходящо домът да бъде разположен в центъра на столицата.

2 милиона евро ще бъдат разходвани за доброволно връщане на бежанци в страните им на произход. МВР започва активно работа по тази линия, заяви още Бъчварова.

15 млн. евро ще бъдат дадени за три кризисни центъра от затворен тип за фургони и тяхната издръжка за четири месеца. „Ние не създаваме нови центрове, за да можем да приемаме повече бежанци”, отбеляза вътрешният министър.
По думите й се създават условия за изграждане на площадки и необходимата инфраструктура за тях – вода, ток, ограда в случай на засилен мигрантски поток, за да може да се реагира в спешен порядък и да бъдат настанявани хората във фургони.

Тези центрове могат да бъдат разгръщани и закривани, с което нямало да се промени съставът на населението. Търсят се места, които да не създават допълнителни проблеми на местното население, посочи Румяна Бъчварова и обясни, че това са центрове от затворен тип, което гарантирало по-голямо спокойствие на жителите.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви на брифинг, че общата помощ за охрана на границата, освен коментираните 160 млн. евро, възлиза на 220 млн. евро.

„Много се спекулира и много се коментира политически помощта на ЕК, предоставена в изключително бърз порядък. Това е прецедент в европейската практика. Ние получаваме средства в рамките на фондовете Вътрешни фондове, Миграция и Интеграция и на практика ни се дава възможност да укрепим и модернизираме силите, с които охраняваме българската граница”, посочи Бъчварова. Тя заяви, че това е изключителен жест, проява на европейската солидарност.

По думите й 80% от тези 160 млн. евро, или 124 млн. евро, са предвидени за мерки за подобряване охраната на границите. 20 млн. евро ще отидат за мерки, свързани с бежанци и нелегални мигранти, които вече са в България.

„Тази подкрепа е в допълнение на отпуснатите миналата година 50 млн. евро от ЕК за дългосрочна инвестиция за охрана на границата и справяне с миграционния натиск и осем милиона евро, отпуснати по-рано тази година за охрана на границата. Така общата сума, с която ЕК подпомага България, е близо 220 млн. евро”, обясни Бъчварова.

Вътрешният министър припомни и пристигналите за охраната на границата ни 150 служители на Фронтекс – по думите й също прецедент като брой, защото в най-критични моменти не са изпращани повече от 100 души. Изпратен е и самолет за гранично наблюдение от Словакия. „Самата им издръжка може да се оцени на милиони евро”, коментира още тя.

„15 млн. лева или до 9% от тази сума ще отидат, за да е подготвена България, за да се справи дори и с по-голям миграционен натиск”, каза още тя.
По думите му това е нашата отговорност да имаме ресурс да посрещнем по-засилен миграционен натиск при евентуално решение Турция да допусне навлизане на по-голям брой мигранти.

Министър Бъчварова посочи, че вече има потвърждение от ЕК, че част от средствата ще бъдат изплатени веднага и ще бъде извършено авансово плащане в размер на 80% от направените разходи.

Ще бъде направена и покупка на 420 автомобили с висока проходимост за нуждите на полиция, жандармерия и гранична полиция, участващи в операциите по границата.
Предвижда се и развиване на интегрирана система по границата с Турция – сензорни системи, освен тях ще бъде дооборудвана комуникационната система ТЕТРА за 100% покритие.

5,6 млн. евро за текущи разходи, свързани със специализираната операция по българо-турската граница, в която участват близо 700 военни, полиция, граничари и жандармерия – това са разходи за командировъчни, поддръжка на техниката и горива, обясни министър Бъчварова.

Страната ни ще си купи и един хеликоптер със системи за наблюдение на границата, тъй като имаме такъв, закупен от времето на министър Румен Петков, който обаче се оказва без никакво специално оборудване и е останал неизползван до този момент.

По отношение на издръжката на бежанците и нелегалните емигранти Бъчварова обясни, че 14 млн. евро се дават за издръжка на персонал, охрана, храна, превод, медицинска, психологическа помощ и други разходи за домовете на Държавна агенция за бежанците и дирекция „Миграция”. Според вътрешния министър това ще повиши качеството на обслужването.