Десет храни, които са опасни за здравето

23

Ти си това, с което се храниш, гласи популярна мъдрост. Храната може да бъде както източник на най-полезните и жизнено необходими вещества, също и на такива, опасни и вредни за здравето ни. Особено днес, когато храната става все по-„бърза” и подложена на редица „подобрения” с оглед трайност и намаляване на разходите за производството й.
Healthyfoodteam припомня за 10 от най-опасните храни, които трябва да избягваме, ако ни е мил животът – буквално, съобщава economic.bg.

1. Mесото на скара

Полицикличните ароматни въглеводороди (ПАВ) се получават при изгаряне на въглища или дърва. Проблем с месото на скара е, че капещата мазнина дава възможност за натрупване на ПАВ, което увеличава риска от образуването на канцерогени.

2. Неорганичните плодове и зеленчуци

Известно е, че конвенционално отглежданите култури се третират с различни пестициди, хербициди и други химикали, и всички от тях са вредни за здравето.

3. Сушени и пушени меса

Сушените и пушени меса са пълни с нитрати, нитрити и химикали, които предотвратяват развалянето и подобряват вкуса. Когато тези съединения обаче са изложени на висока температура, те се променят в N-нитрозни съединения. СЗО потвърди, че те са силно канцерогенни.

4. Сьомга от ферма

Сьомгата е много полезна, но ако е отгледана във ферма, тя съдържа канцерогени. Всички риби от развъдници са по-изложени на вируси и бактерии поради пренаселеността. Това увеличава употребата на антибиотици в храната им, както и на пестициди.

5. Пуканки

В опаковката на пуканките за микровълнова има химикали, които предотвратяват капенето на масло през нея. При нагряване те се абсорбират в пуканките. Изследвания с плъхове ги свързват с тумори в черния дроб, панкреаса, тестисите и млечните жлези.

6. Диетични храни

Всички „диетични“ храни са химически обработени и съдържат рафинирани съставки, прекомерни нива на натрий, както и изкуствени оцветители и аромати за по-добър вкус. Според много проучвания тези добавки могат да бъдат пристрастяващи като кокаина!

7. Бяла захар

Има връзка между рафинираната захар и проблеми като нездравословни нива на мазнини в кръвта, ниски нива на „добрия” HDL холестерол, завишен риск от сърдечно-съдови заболявания, високи нива на триглицериди в кръвта, затлъстяване, артрит.

8. Консервирани домати

Докато пресните домати се смятат за мощно оръжие срещу рака, то техните консервирани братовчеди съвсем не са толкова добронамерени към здравето ни. Консервираните храни са проблем поради вредния бисфенол-А, който се съдържа в метала.

9. Хидрогенирани масла (трансмазнини)

Хидрогенираните масла често са здравословни в естественото си състояние, но след преработка се превръщат в отрова. Това са транс-мазнини, чиято химична структура е променена за повишаване трайността им. Свързват се с хронични заболявания и болести на сърцето.

10. Пакетирани сандвичи

Пакетиран готов сандвич – звучи колкото вкусно, толкова и вредно. Освен че съдържа над 400 калории, с консумацията му може да надвишите допустимия дневен прием на мазнини и сол – и то само с едно хранене.