Нападнаха джамия и конгресен център в Дрезден

24

Две взривни устройства са избухнали снощи пред джамия и международен конгресен център в германския град Дрезден, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Никой не е пострадал, съобщи полицията, която предполага, че извършителите са действали, водени от ксенофобски подбуди, пише БТА, цитирана от dariknews.bg.

Пред конгресния център са намерени парчета от самоделно взривно устройство. В момента на първата експлозия пред джамията вътре в нея са пребивавали един имам заедно със съпругата си и двете си деца. Те не са били ранени, но входната врата е изкорубена от взривната вълна.

Малко по-късно е избухнало второ взривно устройство на тераса между хотел и международен конгресен център, побиращ 6000 човека за конференции. Бомбата е унищожила декоративен стъклен блок на терасата, а полицията евакуира посетителите на хотелския бар и предупреди гостите на хотела да стоят далеч от прозорците. В среднощната полицейска операция заради взривовете са били ангажирани 50 служители от органите на реда.

От днес са засилени мерките за сигурност около джамиите и ислямския културен център в Дрезден. Следващия понеделник градът ще е домакин на националните тържества по случай обединението на Германия.

Дрезден е столица на провинция Саксония, където напоследък има доста нападения на расистка основа, отбелязват агенциите. Те цитират началника на дрезденската полиция Хорст Кречмер, според когото двата взрива може би са свързани с предстоящите тържествата в града по случай обединението.