Петър Хубчев начело на националите по футбол

42

Ивайло Петев вече не е селекционер на българския национален отбор по футбол. На 99% той ще бъде заменен на поста от Петър Хубчев, който пристига на преговори с ръководителите на централата утре, предаде bTV.

Негов помощник ще бъде Георги Донков. Именно те ще имат тежката задача да подготвят тима за гостуванията на Швеция и Франция от световните квалификации следващия месец.

Любопитното е, че Петев вече обяви избраниците си от чуждестранни клубове за въпросните срещи. Така бившият наставник на „Лудогорец“ си тръгва още след първия двубой от новия цикъл – драматично 4:3 срещу Луксембюрг у дома. Засега не е ясно дали той е уволнен, тръгва си сам или договорът му се прекратява по взаимно съгласие.

Сагата с 41-годишния специалист стартира сутринта и се разви светкавично. Хърватски медии обявиха, че той със сигурност ще застане начело на участника в Шампионската лига „Динамо“ Загреб. Електронното издание „Спортске журнал“ дори го цитира: „Да кажем, че на 90% ще поема отбора“, и съобщи за среща с директора Здравко Мамич. На този етап обаче контрактът на Петев с „Динамо“ все още не е официално оповестен.

Откакто смени Любослав Пенев през януари 2015 г., наставникът се радваше на безрезервна подкрепа от страна на президента на БФС Борислав Михайлов. Той оцеля на поста дори и след срамното турне в Япония, когато националите инкасираха 11 попадения.

52-годишният Хубчев е без работа, откакто бе освободен от „Берое“ през април. Той вече е работил в националния отбор, но като асистент – между 2003 и 2005 г. бе част от щаба на Пламен Марков и на Христо Стоичков. На клубно ниво е бил начело на „Славия“, германските „Бад Вилбел“, вторите състави на „Айнтрахт“ и „Волфсбург“, „Черноморец“ Поморие и „Берое“. Най-големите му успехи са спечелването на купата и суперкупата със старозагорския тим през 2013 г.