Елеонора Петрова, БСП: Време е Европа да помисли за младите хора

355

„Време е Европа да помисли за младите хора! Те не виждат себе си в програмите свързани с изграждането на магистрали! Те вече не вярват на Европейския съюз! За това дойде време европейските социалисти за вземат нещата в свои ръце!’’ Това каза Елеонора Петрова, член на Националния съвет на БСП, в предаването ‘’Политика и спорт’’ по телевизия Евроком.
‘’Европейският младежки план’’ който стартира на 20 септември в България е инициатива на ПЕС, която обхваща четири сълба, заяви Елеонора. На въпроса кои са те и какво представляват, тя поясни:
Първият стълб е „ЗАЕТОСТ’’, борба с младежката безработица. Той предвижда постоянно действаща и разширена Европейска младежка гаранция. Първоначалното финансиране на тази програма беше от 6 млд. евро. В Белгия например чрез нея се намали безработица сред младите с 30 %. Семейството на ПЕС настоява за допълнителни 20 млн. евро в рамките на които да има финансиране в европейския бюджет и за разширяване на обхвата от 25 г. на 30 г. Елеонора Петрова припомни, че Младежката гаранция, гарантира на всеки млад човек под 25 г. да получи адекватно на неговите нужди предложение за работа, стаж, практика и т.н.
Вторият стълб е „ОБРАЗОВАНИЕ’’. Той предвижда разширяване на обхвата на програмата „Еразъм +’’ за гимназиалното и професионалното образование, респективно да могат да кандидатстват не само висшите учебни заведения, но и по – горните класове в гимназиите. Тази програма включва – образователна мобилност, сътрудничество за иновации и обмен на добри практики и подкрепа за реформиране на политики.
Третият стълб „КУЛТУРА’’ предвижда създаването на европейска младежка карта за по – лесен достъп до култура. Ваучер зареден с определена сума, която да се използва за кино, театър, опера, закупуване на книги на преференциални цени. „Точно с този стълб ние можем да се справим с проблема все повече млади хора да биват привлечени от популистки, радикални, екстремистки организации. Защото Европа е не само общ пазар, тя е обединение и на ценностите.“ заяви представителя на БСП
Четвъртият стълб е „ДЕТСКА ГАРАНЦИЯ’’. Той трябва да гарантира правата на децата поставени в риск на бедност – безплатно образование, безплатни детски грижи, достойни жилищни условия, адекватно хранене. „Скоро гледах по телевизията как едно дете живее в жилище без баня, а моя приятелка ми разказа, как за да оперират кракът на момчето й, което няма 18 г. са и поискали 2 000 лв. Тя ги е намерила, но представете си родители, които не могат да си го позволят – децата остават инвалиди за цял живот.“ възмути се Елеонора Петрова. Тя заяви, че не е нормално всяко четвърто дете в Европа да е поставено в риск от бедност и деца да заспиват гладни в най – богатия континент. „Аз като майка ще настоявам тази детска гаранция да се случи в България, защото не мога да си представя когато аз нямам пари, моето дете да не може да отиде на лекар или зъболекар.“