Най-богатият африканец е сигурен, че ще купи „Арсенал“ до 2020 г.

18

Най-богатият човек в Африка Алико Данготе обяви планове да купи „Арсенал“ до четири години.
59-годишният нигериец, чието състояние се оценява от „Форбс“ на 12.9 млрд. долара, е сто процента сигурен в осъществяването на сделка до 2020 г.
„Няма никакво съмнение (че ще купя „Арсенал“). Парите не са проблем. Moже би ще се случи до три-четири години“, заяви Данготе в интервю за „Блумбърг TV“.
Той е твърдо решен да стане първият африкански собственик на клуб от Висшата лига, но обясни, че сега има по-належащи въпроси за решаване и затова отлага плановете за придобиването на „Арсенал“.
Данготе, който е запален фен на „артилеристите“, е загубил 4.5 млрд. от богатството си през тази година, главно заради обезценяването на валутата в Нигерия. По данни на „Форбс“ това е третата най-голяма загуба сред всички хора в света.
„В момента пред нас има по-предизвикателни насрещни ветрове. Трябва първо да се справя с това и да задуха попътен вятър. Тогава ще се фокусирам върху това (да купя „Арсенал“)“, каза още най-богатият африканец.
„Въпросът не е само да купя „Арсенал“ и да продължим да работим по обичайния начин. Искам да купя „Арсенал“ и да преобърнем ситуацията в клуба. Управлявам много успешен бизнес и мисля, че мога да ръководят и много успешен отбор“, допълни нигериецът.
Данготе често е критикуван в родината си, че не инвестира средства в местния футбол, а предпочита да придобие чуждестранен клуб.
„Проблемът е, че дори да купя всички нигерийски клубове, нигерийския флаг ще се вее само тук. Ако купя „Арсенал“, ще издигнем нигерийския флаг по целия свят. Точно както с (Роман) Абрамович. Когато името му се спомене, веднага се сещаш за Русия. Всички знаят, че той е руснак“, завърши той.

Източник: dnevnik.bg