Индия купува френски изтребители за 7,9 млрд. евро

43

Индия сключи днес с Франция сделка за покупка на 36 изтребителя „Рафал“ на стойност близо 8 млрд. евро. Това е най-скъпият договор в историята на френския аерокосмически концерн „Дасо“, съобщи АФП.
Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан и неговият индийски колега Манохар Парикар парафираха в Делхи междуправителственото споразумение от 10 000 страници – резултат от тежки преговори, продължили към година и половина. Въпросът обаче бе в центъра на двустранните отношения близо десетилетие, посочва агенцията.
През 2015 г. индийският премиер Нарендра Моди изненадващо изрази при посещение в Париж желанието да купи 36 изтребителя „Рафал“, с което сложи край на започналите преди години, но останали безрезултатни разговори за покупка на 126 бойни самолета.
Снабдяването с френските машини се очаква да укрепи донякъде индийските военновъздушни сили, които отдавна се оплакват от недостатъчно и остаряло оборудване. А освен с отдавнашните враждебни отношения с Пакистан, Индия трябва да се съобразява с все по-силните позиции на Китай на азиатския континент, посочва АФП.

Източник: БТА