Дмитрий Медведев призна, че руснаците са обеднели през последните две години

17

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев призна, че гражданите на страната му са обеднели през последните две години.Според него има спад и в реалните доходи на руснаците, предава БНР.
В програмна статия за списанието „Въпроси на икономиката“, посветена на социално-икономическата ситуация в Русия, премиерът на страната Дмитрий Медведев признава, че действията на правителство засега не могат да компенсират спада на жизнения стандарт на руснаците. Въпреки че правителство успя да намали безработицата от 9% през 2009 година до 6% през тази година, все пак хората са станали по-бедни. Понижени са реалните доходи, с които разполагат руснаците, съкратена е и реалната заплата.
Дмитрий Медведев признава още, че като цяло разходите на руския бюджет в социалната област са нараснали, като най-голяма част са отишли за пенсии. Съвкупният обем от разходи в бюджета на Русия от своя страна е спаднал с над 5%.
Премиерът Медведев проведе среща с ръководителя на Центъра за стратегически разработки реформатора Алексей Кудрин, на която те обсъдиха основните параметри на руския бюджет и как да бъдат мобилизирани доходите през следващите три години, което показва сериозността на икономическите проблеми, в които се намира страната.
В същото време на форум в Москва, организиран от либералното издание „Ведомости“, предприемачът и филантроп Рубен Варданян каза, че пред Русия се откриват няколко големи предизвикателства, с които тя трябва да се справи. Той дори прогнозира, че в страната няма средства за реформи, дори ако бъдат продадени целите? нефтени и газови залежи. Според Варданян на властите са нужни огромно количество пари, за да могат да бъдат извършени необходимите промени.