9-годишната Николета чака една година да й порасне косата, след което направи нещо невероятно

65

9-годишната Николета Загорчина, ученичка в трети клас в СОУ „Неофит Рилски” в Банско, дари косата си в подкрепа на жените, водещи битка с коварната болест рак, съобщава struma.bg

Момиченцето се е впечатлило от непозната жена, която отишла във фризьорския салон на нейната майка Ирина, за да дари косата си за каузата. „Веднага след като жената си тръгна, Николета ме попита дали може да дари и своята коса. Аз се съгласих и подкрепих решението й”, каза майката на Николета.

Николета е чакала една година, за да порасне косата й, тъй като тя трябва да е дълга над 25 сантиметра, за да може да се използва за изработване на перуки. „Бях много щастлива, когато мама ми отряза косата. Много чаках, докато порасне. Беше станала 27 сантиметра. Решението взех сама. Мама ме подкрепи и ми обясни, че така помагам на много други хора. Беше ми интересно как ще изглеждам с къса коса и много се харесвам така”.

Малкият ангел носи добротата в сърцето си и това далеч не е първата й благотворителна стъпка. Момиченцето се включва във всички благотворителни базари в Банско, като продава различни неща, изработени от нея – предмети от глина, гривни, ластици и още куп ръчно изработени сувенири и аксесоари.

Последната благотворителна инициатива, в която се включват Николета и приятелите й от махалата, е по време на джаз фестивала миналия месец. Тя е за набиране на средства в помощ на болни от рак деца, като от благотворителния базар малчуганите успяват да съберат 366,20 лв.

„Най-много обичам да правя неща от глина и ластици. Подковите ги изработвам сама и те са ми любими. Украсявам ги с цветна хартия. Последния път ги украсих с различни цветя. Другите фигурки ги правя с формички, имам за зайче, лъвче. След това ги боядисвам с лакове. Моята братовчедка Ива също ми помага и с нея правим много неща.

Заедно продаваме и на благотворителните базари. Мечтая занапред да продължаваме да го правим заедно. Хората много ни се радват, а ние сме щастливи, че можем да помогнем”, разказва Николета.

Въпреки крехката си възраст тя е категорична, че ще продължи да се занимава с благотворителност, защото това я радва. Иначе мечтае да стане певица, любимите й изпълнители са Дарина Йотова и Деси Добрева.