Джакпотът във Варна падна! „Ало“ измамници удариха 40 000 лв.

28

На 14.09. са регистрирани нови два случая на измами, извършени по телефона. Потърпевши са две жени – на 65 г. и на 91 г. от Варна, съобщи МВР – Варна за „Нова Вест“.

В двата случая неизвестно лице е позвънило на домашен телефон и е въвело в заблуждение жените, че е полицейски служител. Призовало е жертвите да съдействат на органите на реда за залавяне на телефонни измамници и да подготвят сума пари, която да предадат.

91 – годишната жена е предала на непознат мъж 2200 лв. А 65-годишната жена е хвърлила от терасата на жилището си 1000 лв., 320 щатски долара, 200 евро и около 50 гр. златни накити, а по-късно същата е оставила 15 000 евро и 12 000 лева в чанта до микробус, паркиран на улицата.

По случаите са образувани досъдебни производства.

Телефонните измами са особен вид измама, който засяга освен материално и емоционално потърпевшите. Схемите засягат емоционални връзки и целят емоционални реакции. Извършителите използват състоянието на афект, тревогата и залагат на това, че реакцията на ответната страна няма да бъде адекватна. Често хората, които стават жертва на телефонна измама, не успяват да вникнат в случващото им се по телефона заради емоционалната си реакция.