Нови две обвинения повдигнати на Ради Минчев

26

Днес, 15 септември 2016 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ради Минчев, Павлин Статев и Илияна Павлова. На Минчев са повдигнати още две нови обвинения, а на Илияна Павлова – още едно, съобщи Окръжна прокуратура – Пловдив за „Нова Вест“.

В периода от 9 март 2013 г. до 10 март 2014 г. в гр. Перущица, като кмет на общината Ради Минчев и извършител, в съучастие с обв. Илияна Павлова, която е била помагач, при условията на продължавано престъпление, присвояване на чужди пари, собственост на община Перущица, в общ размер на 12 484 лева по сключени договори с две дружества от София за обществени поръчки, които не са им били възложени.

За това престъпление по закон е предвидено наказание лишаване от свобода до 8 години и конфискация на една втора от имуществото.

На Илияна Павлова е повдигнато същото обвинение, но в качеството й на помагач.

По делото е установено, че лицата, собственици и представляващи двете софийски дружества, не са знаели, че участват като кандидати в процедура по Закона за обществените поръчки/ЗОП/ с община Перущица. Те не са подписвали договорите с кмета на общината – обв. Ради Минчев и не са получавали парични средства по посочените по горе причини.

Сумата от 12 484 лева е била присвоена и е предмет на горното обвинение.

На Ради Минчев е повдигнато обвинение и за това, че на 12 септември 2016 г. пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет съзнателно се е ползвал от неистински документи – протокол за откриване на строителна площадка и констативен акт за установяване на годността на строежа по проект „Укрепване на свлачища, проявени на общински път –Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен“, като доказателство за усвоени 130 000 лева.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив продължават процесуално-следствените действия.