Какви обвинения повдигна прокуратурата към кмета на Перущица Ради Минчев?

37

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинения на кмета на община Перущица Ради Минчев за поискан подкуп, както и на още две лица – Павлин Статев – за обещан подкуп и за документно престъпление, и на Илияна Павлова – за документни престъпления, предаде пресцентърът на Апелативна прокуратура- Пловдив за „Нова Вест“.

Това стана ясно на брифинг днес в Окръжна прокуратура-Пловдив.

В нея участваха Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ТД на ДАНС-Пловдив и Даниела Стоянова, наблюдаващ прокурор.

На брифинга наблюдаващият прокурор Даниела Стоянова съобщи конкретните обвинения.

Окръжна прокуратура-Пловдив е повдигнала обвинение на Ради Минчев, за това, че през периода от месец април 2016 г. до юли 2016 г. в гр. Перущица, обл. Пловдив, в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Перущица, е поискал от Павлин Статев дар, който не му се следва –сумата от 40 000 лева, за да не извърши действие по служба, като отстрани фирма, която се е явила за участие и с която е сключил договор с предмет „Изпълнение на СМР по проект: „Укрепване на свлачища, проявени на общински път Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен – престъпление по чл. 302 т. 1 във връзка с чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Павлин Статев е привлечен като обвиняем за това, че през периода от месец април 2016 г. до месец юли 2016 г. в гр. Перущица е обещал на Ради Минчев, кмет на община Перущица, да му даде подкуп – сумата от 40 000 лева, за да не извърши действие по служба, като отстрани фирма, която се е явила за участие и с която е сключил договор с предмет „Изпълнение на СМР по проект: „Укрепване на свлачища, проявени на общински път Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен – престъпление по чл. 304а от Наказателния кодекс.

Срещу Павлин Статев е повдигнато обвинение и за документно престъпление за това, че на 1 юни 2016 г. в гр. Перущица, обл. Пловдив е съставил неистински официален документ – протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж, като е положил подписи на управителите на две дружества, с цел да бъде използван пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет – престъпление по чл.308 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Илияна Павлова е привлечена като обвиняема за това, че в началото на април 2016 г. в гр. София и в гр. Перущица, обл. Пловдив, е съставила неистински официален документ – доклад за оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор от името на фирма от гр. София, като е положила подписите на управителя на дружеството и на специалистите, извършили оценката. Документът е трябвало да бъде използван пред община Перущица, като възложител за изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционния проект, цитиран по горе – престъпление по чл. 308 т.1 от Наказателния кодекс.

Илияна Павлова е привлечена като обвиняема и за това, че на 13 септември 2016 г. в гр. София е държала и укривала предмети, за които знае, че се предназначени за съставяне на неистински официални документи, удостоверяващи право на собственост и на други вещни права, а именно 13 печата на различни държавни и общински институции – престъпление по чл. 308 ал. 7 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

На зададен въпрос от журналисти по повод изказвания, че „българската прокуратура изпълнява политически поръчки“, окръжният прокурор Румен Попов отговори, че „политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения“.